Porissa tapahtunut raaka henkirikos tuli ilmi, kun palokunta sai sunnuntaina 16. syyskuuta aamuyöllä hälytyksen sammuttamaan tulipaloa Porin ydinkeskustassa sijaitsevaan taloon. Palo ei ollut onneksi ehtinyt levitä koko kerrostaloon, vaan tukahtunut itsekseen. Palokunnan mennessä asuntoon sieltä löytyi keski-ikäinen nainen, joka oli surmattu erittäin raa’alla tavalla.

Iltalehden tietojen mukaan keski-ikäisen porilaisnaisen pää oli leikattu irti. Uhrin kaulan katkaiseminen on surmaamistapa, joka yhdistetään usein esimerkiksi ISIS-terroristien teloitusvideoihin.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Erik Salonsaari kertoo Suomen Uutisille, ettei voi tässä vaiheessa ottaa kantaa tekotapaan.

– Aika monia asioita joudutaan vielä pitämään julkisuudelta piilossa tutkinnallisten seikkojen takia, koska tutkinta on kovasti kesken, komisario Salonsaari toteaa.

– Sen voin kuitenkin vahvistaa, että tapausta tutkitaan murhana etenkin tekoon liittyvän erityisen raakuuden takia, Salonsaari kertoo.

Poliisi otti heti surmapäivänä kiinni 28-vuotiaan ulkomaalaisen miehen rikoksesta epäiltynä. Mies on tällä hetkellä vangittuna ja hän on tutkinnanjohtajan mukaan ainoa epäilty. Häntä epäillään sekä porilaisnaisen murhasta että tulipalon sytyttämisestä uhrin asunnossa. Tutkinnanjohtajan mukaan uhri ja epäilty tunsivat toisensa entuudestaan. Kyse ei siis ole satunnaisesta henkirikoksesta.

Poliisi teki etsintöjä vastaanottokeskuksessa

Tutkimusten aikana poliisi otti kiinni kaikkiaan neljä henkilöä, joista kaksi oli Liinaharjan vastaanottokeskuksessa asuvia turvapaikanhakijoita. Poliisi teki vastaanottokeskuksessa ja sen ympäristössä etsintöjä kahtena päivänä muun muassa koirapartioiden avulla. Myös vastaanottokeskuksen valvontakameroiden nauhat tarkastettiin.

Kolme muuta kiinniotettua on kuitenkin jo vapautettu eikä heitä tutkinnanjohtajan mukaan tämän hetkisten tietojen valossa epäillä porilaisnaisen murhasta.

Seurakuntavaaliehdokas vangittuna

Vangittuna oleva 28-vuotias mies on Irakin kansalainen, joka on tullut Suomeen syksyllä 2015 turvapaikanhakijana. Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala kertoi Iltalehdelle, että irakilaismies on ollut seurakunnan jäsen ehkä 2,5 vuotta. Mies on myös ehdokkaana seurakuntavaaleissa.

Irakilaismies on jo saanut oleskeluluvan Suomeen, mutta oleskeluluvan tarkempaa perustetta (kuten turvapaikka tai työperäinen oleskelulupa) ei ole kerrottu julkisuudessa.

Seurakunta majoitti kielteisen päätöksen saaneita

Porin Teljän seurakunta on useasti mainittu julkisuudessa kielteisen päätöksen saaneisiin turvapaikanhakijoihin liittyen. Syksyllä 2016 seurakunta päätti tarjota majoitusta Väinölän kirkon toimistotiloissa sellaisille turvapaikanhakijoille, jotka olivat saaneet kielteisen päätöksen, mutta eivät halunneet poistua maasta.

Maaliskuussa 2017 poliisi kävi Väinölän kirkolla sakottamassa laittomasti maassa olevia henkilöitä ulkomaalaisrikkomuksesta ja kehottamassa heitä poistumaan maasta. Siihen poliisin keinot sitten loppuivatkin, koska pakkopalautuksia esimerkiksi Irakiin on vaikea panna toimeen.

Kirkkoherra Kaisa Huhtala kertoi Suomen Uutisille, että hänelle tai seurakunnalle ei koitunut seuraamuksia laittomasti maassa olleiden majoittamisesta.

– Majoitus oli Porin SPR:n toimintaa. Seurakunta oli yhteistyökumppani tarjoten tilat, Huhtala kertoo.

Huhtala on myös aiemmin kiistänyt, että toiminnan tarkoitus olisi ollut piilotella ketään poliisilta.

Systemaattista käännytystyötä?

Kirkkoherra Huhtala on kertonut Facebook-päivityksessään, että maahanmuuttovirasto pitää hänen antamaansa uskonnollista opetusta ”systemaattisena käännytystyönä”. Yle uutisoi tammikuussa maahanmuuttoviraston korostaneen, että uskonnollisen ryhmän edustajan todistusta ei voi pitää vakuuttavana näyttönä turvapaikanhakijan vakaumuksesta. Migrin päätöksessä oli viitattu Huhtalan antamaan uskon aitoutta koskevaan lausuntoon.

Teljän seurakunta ei tietenkään ole ainoa taho, joka jakaa todistuksia uskon aitoudesta. Turvapaikkahakemuksissa esiintyvät usein helluntaiseurakunta ja vapaakirkot. Kristinuskoon kääntyminen tapahtuu yleensä sen jälkeen, kun ensimmäinen kielteinen päätös on saatu. Vuonna 2017 kristinuskoon kääntyminen oli perusteena yli 70 prosentissa turvapaikkavalituksista.

Suomen Uutisten haastattelema Huhtala kiistää väitteet systemaattisesti käännytystyöstä.

– Me emme käännytä vaan vastaamme kysyjälle, että Jeesuksessa Kristuksessa on pelastus, Huhtala korostaa.

Kirkkoherra Kaisa Huhtala ei halua lähteä arvioimaan, ovatko kaikki nämä henkilöt halunneet kääntyä kristityiksi vilpittömin mielin, vai onko kyseessä vain yksi temppu kotimaahan palauttamisen välttämiseksi.

– Toisen sisimmän uskoa ei kukaan voi täysin arvioida, tämä koskee myös kantasuomalaisia, Huhtala vastaa.

Huhtala pysyttelee tiukasti yleisellä tasolla myös kysyttäessä, onko hän Porin murhan jälkeen pohtinut uudelleen oman toimintansa mahdollisia seurauksia.

– Yhteiskunnassa tapahtuu paljon rikoksia. Valitettavasti myös seurakuntamme jäsenet ovat tehneet rikoksia aikana, jona olen ollut kirkkoherrana. Se ei kuitenkaan estä diakoniaamme auttamasta heitä.

Suomen Uutiset tietojen mukaan epäilty mies on esiintynyt paikallislehdessä julkaistussa uutisjutussa. Juttutyyppi on suomalaismedialle tyypillinen kotouttamisen sankaritarina. Jutussa korostettiin työn merkitystä kotoutumisessä sekä naisten oikeuksia.

SUOMEN UUTISET