Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulosten mukaan toisella kierroksella kohtaavat Emmanuel Macron ja Marine Le Pen. Macron keräsi noin 23,9 prosenttia äänistä, Le Pen otti noin 21,4 prosentin äänisaaliin. Kaksikon takana François Fillon ja Jean-Luc Mélenchon jäivät hitusen alle 20 prosentin äänimäärästä. Tulos oli odotettu ja mielipidemittausten mukainen. Ranskan uutistoimisto AFP:n mukaan Pariisissa poliisit ja Le Penin menestystä vastustaneet mielenosoittajat ottivat yhteen.

Toisen kierroksen ehdokkailla tiukat paikat kesäkuussa

Tulipa kummasta ehdokkaasta tahansa Ranskan presidentti, niin maan kesäkuussa järjestettävät parlamenttivaalit ovat presidentille erittäin tärkeät. Presidentti ei voi toteuttaa ohjelmaansa mutkitta vastahankaisen parlamentin kanssa. Macronin johtama keskustaan lukeutuva Eteenpäin-puolue on vain noin vuoden ikäinen, eikä sen ole helppoa saada nostettua suurta määrää kansanedustajia parlamenttiin.

Le Penillä on samanlaiset huolet, vaikka hänen johtamansa Kansallinen rintama onkin esiintynyt Ranskan puoluekartalla vuosia. Puoluetta pidettiin pitkään poliittisena hylkiönä, mutta Marine Le Pen on tehnyt paljon töitä salonkikelpoisamman puolueen eteen. Puolue ei välttämättä onnistu kesäkuussa valtaamaan riittävästi kansanedustajia helpottamaan Le Penin työtä, mikäli hänestä leivotaan presidentti. Tällä hetkellä Le Penin puolueella on parlamentin alahuoneessa vain kaksi edustajaa.

Macronin voittoa pidetään vuorenvarmana

Macron sai lukuisia onnitteluja eurooppalaisilta johtohahmoilta. Aasian markkinoilla euro pinkaisi kahden prosentin nousuun, kun Macronin pääsy toiselle kierrokselle kävi selväksi. Markkinoiden mielestä Macronin voitto on ilmiselvää myös toisella kierroksella.

Macron tarvitsee taakseen kunnon voiton toisella kierroksella. Mikäli ero Le Peniin jää alle 20 prosenttiyksikön niin Macronilla on kova työ saada jakautunut Ranska yhdistymään taakseen. Vanhoista suurpuolueista erityisesti konservatiivit voivat nakella kapuloita Macronin presidentinvaunujen rattaisiin voiton jäädessä niukaksi.

Kaiken lisäksi voiton voi edelleen napata Le Pen.

Presidentinvaalien toinen kierros järjestetään kahden viikon päästä 7.5.2017. Parlamenttivaalit pidetään 11.-18.6.

Henri Alakylä