

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Mäkynen: Olisiko jo aika luopua dieselin käyttövoimaverosta?
Kansanedustaja Jukka Mäkynen haluaisi poistaa dieselin käyttövoimaveron, jota hän pitää nykyhetkellä vanhentuneena ja epäoikeudenmukaisena dieselautoilijoita kohtaan.
Käyttövoimavero tunnetaan myös dieselverona. Kyseinen vero maksaa dieselautoilijalle tyypillisesti keskimäärin noin 700 euroa vuodessa. Ajoneuvoveroa peritään Suomessa liikennekäytössä olevista ajoneuvoista. Se jakaantuu perusveroon ja käyttövoimaveroon (dieselvero).
Ajoneuvovero määräytyy päiväkohtaisesti. Bensiinikäyttöisestä autosta maksetaan vain perusveroa. Käyttövoimaveroa maksetaan muista kuin bensiinikäyttöisistä henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista. Jukka Mäkysen mielestä kyseinen vero on nykyhetkellä vanhentunut ja epäoikeudenmukainen dieselautoilijoita kohtaan.
Saastuttavat vähemmän kuin bensa-autot
Kun dieselvero aikoinaan tuli voimaan Suomessa, haluttiin sillä kompensoida dieselin ja bensan hintaeroa. Aikoinaan riittikin, että ajoi yli 20 tuhatta kilometriä vuodessa, jotta dieselauton pitäminen oli suhteessa bensalla ajavan kanssa tasapuolista. Polttoaineiden nykyhinnoilla dieselautoilijan pitäisi ajaa vähintään kolme kertaa enemmän vuodessa, jotta alkuperäinen kompensointiajatus toteutuisi.
– Tutkitusti on faktaa myös se, että dieselautot myös saastuttavat vähemmän kuin bensa-autot, mutta käyttövoimaveron joutuu silti maksamaan, vaikka dieselautoa ajettaisiin vain muutama tuhat kilometriä vuodessa, toteaa Mäkynen.
Kansalaisaloitteen paikka
Tämän niin sanotun dieselveron määrä ei perustu hiilidioksidipäästöihin vaan auton sallittuun kokonaismassaan sadan kilon tarkkuudella. Bensa-autoja koskeva ajoneuvoveron perusvero sen sijaan määrittyy suoraan auton CO2-arvon perusteella, joten pienemmillä päästöillä verokin jää pienemmäksi.
– Dieselautoilu on lisäksi ympäristöystävällisempää kuin bensa-autoilu. Dieselvero olisi nyt aika poistaa polttoaineiden nykyhintojen vuoksi kokonaan. Siinä voisi olla perussuomalaisten nuorisojärjestölle kansalaisaloitteen paikka, Mäkynen linjaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- bensa-autoilu dieselautoilu dieselautoilijat bensiiniautot Perussuomalainen Nuoriso hiilidioksidipäästöt ajoneuvovero käyttövoimavero Dieselvero diesel Dieselautot Jukka Mäkynen kansalaisaloite
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU:lla taas ketunhäntä kainalossa: ”Jokainen maksaisi tankatessaan veroa Brysseliin”

Polttoaineiden hinnat pilvissä – kasvavat ilmastotoimet ajavat suomalaisia energiaköyhyyteen: ”Kyllähän tämä hirvittää”

Dieselin hinnannoususta jopa 500 miljoonan euron lisäkustannus kuljetusalalle – Koponen: Hallituksen toimet syövät kotimaisen teollisuuden kilpailukyvyn

Ammattidiesel otettava käyttöön Suomessa – bensakuskiakin paleltaa

Antikainen: Järjetön ilmastoposeeraus tekee liikkumisesta Suomessa maailman kalleinta ja tuhoaa maamme kilpailukyvyn

Perussuomalaiset vaativat dieselautojen käyttövoimaveron poistoa pikaisesti – Tavio: “Käyttövoimavero on syrjivä dieselin nykyhinnoilla”

Dieselin ja bensan hinnat nousivat yli kipurajan – tästä ei selittämällä selviä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.