Valtio määrittää pelisäännöt ja kunnat tekevät työn ja maksavat loppulaskun. Näin tämä kotouttaminen on mennyt käytännössä jo vuosikaudet, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila

Mattila toimii toista kautta eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana. Hallintovaliokunta käsittelee mm. ulkomaalais- ja kunta-asioita.

”SDP:n linja hämmentää”

Kuntien viesti on ollut pitkään, että valtion myöntämät kotouttamistuet eivät riitä.

– Kuntien pitäisi saada huomattavasti paremmat resurssit kotouttamistoimia varten. Yllättävästi oppositiopuolue SDP:n kolme kansanedustajaa kiinnitti samaan  asiaan huomiota muutama viikko sitten (Demokraatti 20.4.16).

– SDP:n linja hämmentää. Samaan aikaan kun puolue kritisoi jokaista hallituksen säästötoimenpidettä, puolue vaatii lisää rahaa kotouttamiseen. Vielä hämmentävämpää on, että moni SDP:n edustaja moittii hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa liian kireäksi. He siis haluaisivat lisää turvapaikanhakijoita Suomeen ja lisää rahaa kunnille, mutta samaan aikaan oikeastaan mistään ei saisi leikata tai maksuja korottaa, pohtii Mattila.

Turvapaikat vain niitä kipeästi tarvitseville

Mattilan mielestä kunnilla on merkittävä rooli esimerkiksi siinä, että maahanmuuttajat asuvat maakunnissa.

– Suomeen ei saa muodostua Malmön tai Pariisin kaltaisia maahanmuuttajalähiöitä, jonne poliisikaan ei uskalla mennä. On pidettävä huoli, että resurssimme riittävät. Turvapaikat ovat vain niitä kipeästi tarvitseville.

– Kunnat yrittävät tehdä parhaansa kotouttamisessa. Monella turvapaikanhakijalla on niin vaikea tausta, että hänen ongelmansa eivät ratkea suomea oppimalla ja yrittäjyyskurssilla. Tarvitaan psykologeja, kuraattoreita ja jopa koko perhettä koskettavaa moniammatillista apua. Sen vuoksi meidän on pidettävä huoli, että emme houkuttele tänne ihmisiä, jotka eivät todellisuudessa tarvitse turvapaikkaa. Meillä on hyvin rajalliset mahdollisuudet auttaa, Mattila muistuttaa.

SUOMEN UUTISET