Lehtitietojen mukaan tänä vuonna vapautuu hovioikeuden päätöksellä 13 elinkautisvankia. Joukossa on palkkamurhaajia ja peräti kaksi erillistä tapausta, joissa murhaajat ovat haudanneet toisen ihmisen elävältä, sekä muita erittäin raakoja henkirikoksia. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri pitää kohtuuttomana, että erittäin vaarallisia vankeja vapautetaan ehdonalaiseen hyvän käytöksen perusteella.

– Elinkautista istuva pääsee ehdonalaiseen joko Helsingin hovioikeuden ratkaisulla tai presidentin armahduksella. Viime vuosina presidentti ei ole armahduksia tehnyt, kertoo Leena Meri.

Suomen vaarallisimpia vankeja

Rikosseuraamuslaitos ei ole kaikissa tapauksissa puoltanut vangin ehdonalaiseen päästämistä, mutta hovioikeus on ratkaissut asian toisin. Useiden murhaajien kohdalla vapauttamista on puoltanut vangin päihteettömyys, poistumislupien noudattaminen ja hyvä käytös.

– Nyt puhutaan Suomen vaarallisimmista vangeista. Yhteiskunnan tehtävä on suojella ihmisten oikeutta turvallisuuteen eristämällä väkivaltaiset rikolliset. Miksi siis perusteluissa esimerkiksi vangin päihteettömyys punnitaan tärkeämmäksi vapauttamista puoltavaksi tekijäksi kuin väkivaltarikosten uusimisriski, vireillä olevat muut rikosasiat tai aiempi väkivaltahistoria?

– Sellaisten seikkojen kuin päihteettömyys tai poistumislupien noudattaminen pitäisi olla itsestäänselviä asioita – nyt niiden noudattamisesta palkitaan! Tuntuu kohtuuttomalta, että vapautamme ehdonalaiseen väkivaltaisia murhaajia, ja asiaa perustellaan sillä, että he ovat noudattaneet poistumislupia, Meri sanoo.

Painoarvo väkivaltariskiarviolla

Vapauttamismenettelyn pitäisi Meren mielestä perustua vangista tehtävään väkivaltariskiarvioon ja vankilan sekä Rikosseuraamuslaitoksen lausuntoon. Painoarvon tulee olla niiden henkilöiden lausunnoilla, jotka ovat päivittäin näiden rikollisten kanssa tekemisissä, sillä heillä on paras käsitys henkilön vaarallisuudesta.

– Lopulta tärkeintä on oltava, onko vanki vaarallinen vai ei. Ei parisuhteella tai päihteettömyydellä, Meri toteaa.

Suomen Uutiset