Ruotsidemokraattisen ammattiosaston puheenjohtajan erottaminen työntekijäliitosta on saanut puolueen aktiivit ja johdon todella vihaisiksi. Lähestyvät vaalit kuumottavat kaikkia ja nyt ovat vastakkain Ruotsin kaksi suosituinta puoluetta. Sosialidemokraattien apuna on ammattiliittojen keskusjärjestön pullea kassa.

Ruotsin metallityöväen liiton IF Metallin liittohallitus erotti tiistaina Luulajan terästehtaan ammattiosaston puheenjohtaja Ulf Karlströmin. Liiton mukaan Karlströmiä ei olisi edes pitänyt valita SSAB:n ammattiosaston johtoon, koska hän on ruotsidemokraattinen aktiivipoliitikko. Demareiden likainen temppu on raivostuttanut ruotsidemokraatit puoluejohtoa myöten.

– Olen täynnä pyhää vihaa, päätös on puhtaasti poliittinen, jylisee ruotsidemokraattien työmarkkinapoliittinen asiantuntija Magnus Persson.

– On ennen kuulumatonta, että henkilö erotetaan vääränvärisen jäsenkirjan takia.

”Täysin mieletöntä touhua ay-pampuilta”

Keskustelu Karlströmin kohtelusta käy somessa muutenkin kuumana kuin SSAB-terästehtaan masuuni. Ruotsidemokraattien postauksessa puhutaan ”demokratian haaksirikosta”. IF Metallin veto on saanut myös puheenjohtaja Jimmie Åkessonin kupin nurin.

– Täysin mieletöntä ja skandaalinkäryistä touhuaTukholman ay-pampuilta, Åkesson purkaa tuntojaan Twitterissä.

Vastaavasta poliittisesta noitavainosta on olemassa ennakkopäätös, kun paikallinen AKT erotti liitosta ruotsidemokraattisen kuorma-autonkuljettajan. Tukholman käräjäoikeus ratkaisi riidan kuljettajan hyväksi.

Puolue tukee omiaan

Myös nyt syntyneessä riidassa puolue rientää tarvittaessa tukemaan omaa jäsentään.

– Katsotaan nyt, miten tämä asettuu, paljon on kiinni siitä, miten asianosainen itse haluaa toimia. Haluaako hän alkaa riitelemään vai valitseeko toisen tien ja jatkaa yhä ylemmäs politiikan polulla, Magnus Persson toteaa.

Ruotsidemokraattien somessa on muistutettu myös syksyn valtiopäivävaaleista ja tuotu esiin se, että ammattiliittojen keskusjärjestö LO on päättänyt tukea vaaleissa sosialidemokraatteja suoraan 30 miljoonalla kruunulla. Muutama kymmenen miljoonaa menee myös demareiden epäsuoraan tukeen, koulutukseen, tilaisuuksien järjestämiseen ja sen sellaiseen.

Näin siitä huolimatta, että 60 prosenttia LO:n jäsenistä äänestää muita puolueita kuin sosialidemokraatteja.

SUOMEN UUTISET