Muslimimaiden yhteistyöjärjestö tuomitsi maanantain kriisikokouksessaan ankarasti Ruotsissa ja Tanskassa tehdyt Koraanien polttamiset. OIC:n jäsenmaita pyydetään harkitsemaan itsenäisiä, muun muassa poliittisia ja taloudellisia toimia kahta Pohjoismaata vastaan.

”Kehotamme jäsenmaita harkitsemaan asianmukaisia toimia Pyhää Koraania polttavia ja häpäiseviä valtioita vastaan, mukaan lukien Ruotsi ja Tanska”, lukee kokouksen julkilausumassa.

Etänä pidetyssä ylimääräisessä kokouksessaan 57 muslimimaan ulkoministerit pääsivät yhteisymmärrykseen 35 eri tavasta, joilla vastataan Koraanien polttamiseen.

Suositellut toimet sisältävät taloudellisia, kulttuuriin liittyviä sekä ennen kaikkea poliittisia operaatioita sekä vaikuttamista kohdemaihin.

Viranomaiset varautuneet levottomuuksiin

OIC:n (Organisation of Islamic Cooperation) mukaan Ruotsi ja Tanska rikkovat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia ”suvaitsevaisuudesta, kansainvälisestä rauhasta ja turvallisuudesta”. Järjestö valittaa syvästi sitä, että Ruotsin viranomaiset myöntävät edelleen lupia mielenosoituksiin, joissa häpäistään Koraania.

Koraani poltettiin viimeksi maanantaina valtiopäivätalon edessä Tukholmassa. Tilanne Ruotsissa on jännittynyt ja viranomaiset ovat varautuneet levottomuuksiin Ruotsissa ja ulkomailla.

Terrori-iskujen uhkatasoa ei ole nostettu mutta ”yksinäisen suden” tekemä isku on mahdollinen.

EU:lle viesti sanavapauden rajoista

Sen lisäksi, että muslimimaat kehottavat suoraan Ruotsia ja Tanskaa ryhtymään oikeudellisiin toimiin häpäisyjä vastaan, ne aikovat ottaa asian esille myös kansainvälisillä foorumeilla.

Järjestö lähettää valtuuskunnan Euroopan komission pakeille ”ilmaistakseen tuomitsevansa” Koraanin häpäisyn.

Unionia kehotetaan myös varmistamaan, ettei kyseistä rikosta toisteta käyttäen sanavapautta teon verukkeena. Koraanin polttamiset aiotaan ottaa esille myös YK:ssa. Asia tulee olemaan esillä samaten eri muslimiorganisaatioiden kokousagendalla.

Ruotsi ja Tanska tarttuivat toimeen

Pääministeri Ulf Kristersson ilmoitti sunnuntaina, että Ruotsi on aloittanut työn lainsäädännön analysoimiseksi, jotta tarvittavat toimet voidaan tehdä ”kansallisen turvallisuuden vahvistamiseksi”.

Ulkoministeri Tobias Billström puhui puhelimessa OIC:n pääsihteeri Hissein Brahim Tahan kanssa ennen OIC:n kokousta. Näin oli tehnyt myös Tanskan ulkoministeri Lars Løkke Rasmussen.

Tanska on aloittanut selvityksen löytääkseen ”juridisen työkalun”, jolla Koraanin polttamiset voitaisiin estää ulkomaisten lähetystöjen edustalla.

SUOMEN UUTISET