Nuorempana turkulainen Ossi kauhisteli maahanmuuttovastaisia puheita. Nyt hän lopettaisi maahanmuuton lähes kokonaan. Haastattelu on tehty ennen Orlandon terrori-iskua. 

Jotkut sanovat, että maahanmuutto on rikkaus, ja että olisi hyvä kasvattaa geenikantaa. Itse olen sitä mieltä, että joistakin maista tulevat pakolaiset tuovat tänne vain lähtömaiden ongelmat, turkulainen Ossi sanoo ja jatkaa:

– Joissakin muslimimaissa tilanne on todella huono, eikä syvälle juurtuneita kulttuuripohjaisia tapoja pysty muuttamaan.

Kun Ossi asui itse maahanmuuttajana Sveitsissä, hän tajusi, että politiikka on Suomessa huomattavasti löyhempi kuin muualla maailmalla.

– Sveitsissä jokaisen maahanmuuttajan täytyy löytää töitä tietyn ajan sisällä, muuten oleskelulupaa ei myönnetä uudestaan.

– Suomessakin oleskelulupa on määräaikainen, mutta käytännössä laki ei toimi.

Mallia pitäisi ottaa muualta Euroopasta. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa maahantulo voidaan estää sellaisilta henkilöiltä, joiden uskotaan toimivan yleistä etua vastaan. Tanskan hallitus sen sijaan kaavailee lakia, joka estäisi maahantulon tietyiltä ulkomaalaisilta saarnaajilta.

Samanlaista lakia Ossi kaipaisi myös Suomeen. Hän ei niinkään ole huolissaan maahanmuuttajien määrästä, vaan siitä, mistä maista maahanmuuttajat tulevat.

”Milloin maahanmuuttajia on tarpeeksi?”

– Toki määrällä on merkitystä, kun se menee reippaasti yli kapasiteetin. Mutta enemmän merkitystä on mielestäni lähtömaalla. Minun puolestani tänne voisi tulla vaikka 100 000 japanilaista tai amerikkalaista, mutta ei muslimia.

Uskonnon lisäksi syvälle juurtunut kulttuuri vaikuttaa lähtömaiden tapoihin.

– Tietyissä maissa homoutta ei sallita lainkaan, ja joidenkin saarnaajien mielestä seksuaalivähemmistön edustajille pitäisi langettaa kuolemantuomio, Ossi sanoo.

Ossi painottaa, että hänen mielestä työperäisessä maahanmuutossa ei ole mitään vikaa. Silti hän pohtii, kuinka paljon maahanmuuttajia aiotaan Suomeen vielä ottaa.

– Asuinalueeni koulussa on 40 prosenttia maahanmuuttajia. Milloin heitä on tarpeeksi? Sitten kun 90 prosenttia on maahanmuuttajia ja 10 suomalaisia?

Muslimisaarnaajille maahantulokielto

Ossi on nykyään perussuomalaisten jäsen. Aikaisemmin hän on antanut äänensä muiden puolueiden ehdokkaille.

– Toivottavasti perussuomalaiset avautuisivat tässä asiassa, koska kukaan muu ei niin tee. Maahanmuutto on minulle tärkeä aihe, ja haluan kuulua puolueeseen, joka tajuaa maahanmuuttopolitiikan ongelmat.

Ossi miettii ratkaisua siihen, etteivät maahanmuuttajien kulttuuritavat pääsisi vaikuttamaan seksuaalivähemmistöihin Suomessa.

– Sellaisilta muslimisaarnaajilta, jotka puhuvat Sharian puolesta, pitäisi estää maahantulo kokonaan, hän sanoo ja jatkaa:

– Mielestäni myös moskeijoiden rahoitukset pitäisi lopettaa, ja myös saarnat olisi pidettävä suomeksi. Turvapaikanhakijoille voisi lisäksi tehdä arvokyselyn, jonka tulokset julkaistaisiin vuosittain.

Ossi sanoo, että joitakin maahanmuuttajien tapoja on vaikea arvostaa, kun vähemmistöjen kohtelu on niin brutaalia.

Rasistileima ei saa olla pelote

Ossi mielestä suomalaisten on hyvin vaikeaa kunnioittaa niitä maahanmuuttajia, jotka kyseenalaistavat suomalaiset kulttuurin.

– Ei se rasismia kuitenkaan ole. Oikeastaan rasisti-sana on vain tapa saada toinen hiljaiseksi. Ja oikeastaan sillä ei ole edes väliä mitä sanon. He, jotka pitävät minua rasistina, ajattelevat niin kaikesta huolimatta.

Ossi uskoo, että moni tulkitsee rasismin sen mukaan, missä heidän mielestä menee raja sanomisissa ja tekemisissä.

– Kaikkia on vaikea miellyttää, enkä sitä yritäkään. Rasismileiman ei pitäisi olla kenellekään pelote.

Teksti: VERA MIETTINEN
Kuva: MATTI MATIKAINEN


FILOSOFIAN TOHTORI: HOMOFOBIAA ON RAKENNETTU ISLAMISSA VUOSIKAUSIA

Syy epäviihtyisyyden lisääntymiseen ja niin sanottuun suvaitsemattomuuteen johtuu monikulttuurisuuden leviämisessä taloudellisen, sosiaalisen ja poliittisen sietokyvyn ulkopuolelle. Näin toteaa filosofian tohtori Jukka Hankamäki.

– Kun tulee uusia erilaisia vähemmistöjä, tulee uusia arvokonflikteja ja intressikonflikteja. Silloin on turha syytellä rasismista. Maahanmuuttovastaisuus ei ole rasismia. Ihmisten ajatukset muokkaantuvat konflikteista, ja siitä, kun eri vähemmistöjen sukset menevät niin sanotusti ristiin.

Hankamäki sanoo, että rasismi ja realistinen ajattelu sekoitetaan tahallisesti tai tahattomasti toisiinsa.

– Totuus on se, että kansankiihottamista ei edes tarvita, kun puhutaan esimerkiksi islamin uskonnon homojen vastaisuudesta. Homofobiaa on rakennettu islamissa vuosikausia.

Hankamäki sanoo, että vielä muslimien homojen vastaisuus ei näy Suomessa, mutta jos maahanmuuttajien määrä kasvaa jatkuvasti, riski vähemmistöjen välisiin konflikteihin kasvaa myös.

– Tällä hetkellä seksuaalivähemmistöihin kohdistuneet konfliktit näkyvät vain maahanmuuttajien välisissä konflikteissa. Maanmiehet käyvät seksuaalivähemmistöjensä edustajien kimppuun. Joillekin kulttuuri ja uskonto ovat niin syvälle juurtuneita, ettei edes muutto toiseen maahan saa ajatuksia kääntymään.