HELSINKI | Ei ole uutinen eikä yllätys, että politiikan vasemman laidan elämäntapasääntelijät yrittävät riistää ihmisiltä valinnanvapauden, nelipyöräiset liikkumiskeinot, energian ja liharuoan. Mutta leuat loksahtivat Helsingin valtuustossa, kun merkittävä osa kokoomuksen ryhmästä repesi pahimpien kielto-Leenojen kööriin.

Vihreiden Atte Harjanne oli valtuustoaloitteessaan esittänyt, että kaupunki ottaa tavoitteeksi puolittaa liha- ja maitotuotteiden kulutus kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteen tukemiseksi valmistellaan kaupunkikonsernin kattava suunnitelma ja ohjeistus.

Asiaa aiemmin käsitellyt kaupunginhallitus oli todennut, ettei moiselle ohjeelle ole tarvetta. Mutta valtuuston kokouksessa asia kääntyi päälaelleen. Kaupunginhallituksen kanta sivuutettiin.

Kokoomusvaltuutetut Jenni Pajunen, Ted Apter, Matti Parpala ja Jaana Pelkonen painoivat punaista nappia, rajaten olennaisella tavalla tulevaisuuden helsinkiläisten mahdollisuuksia päättää itse siitä, mitä heidän lautasellaan on ja mitä siinä ei ole.

Valtuuston tasaisessa äänestyksessä äänin 42-39 päätettiin puolittaa Helsingin liha- ja maitotuotteiden kulutus kuudessa vuodessa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä toimiva valtuutettu Otto Meri oli allekirjoittanut aloitteen aiemmin.

Perussuomalaisten Nuutti Hyttinen, Mari Rantanen, Pia Kopra, Juhani Strandén ja Aleksi Niskanen äänestivät kieltoa vastaan.

Osa keskustan, RKP:n ja SDP:n valtuutetuista liittyi lihankieltäjiin. Toisin kuin tyttärensä Eveliina Heinäluoma, Eero Heinäluoma ei osannut päättää, kannattaako hän kieltoa vai ei. Hän äänesti ainoana tyhjää.

Äänestyskartta:


Korjaus 14.2.2019 klo 23:05: Otto Meri oli paikalla äänestyksessä. Hän äänesti kieltoa vastaan.

MATIAS TURKKILA