Syyriassa asuu yli 22 miljoonaa asukasta. Heistä 2 miljoonaa on pakolaisena maan lähialueilla ja 4 miljoonaa maan sisällä. 500 heistä tuodaan Suomeen. Joka 12.000:s voittaa turvapaikkaloton pääpalkinnon, miljoona euroa. Yksi tulee Suomeen, 11.999 jää lähialueille.

Peliriippuvaisten lottoa tämä muistuttaa muutoinkin. Velkaiset ihmiset ottavat lisää velkaa ja laittavat rahat yhteiseen pottiin. Sen jälkeen potista arvotaan 500 voittajaa. Voittajat vievät kaiken, muut eivät saa mitään. Parhaiten pärjäävät pelin järjestäjät, ihmissalakuljettajat ja suomalaiset veikkausasiamiehet: turvapaikkabisneksestä rahansa saavat  Maksajat jatkavat pelaamistaan ja heidän puolestaan otetaan lisää velkaa.

500 on yksi luku. Sen päälle tulevat perheiden yhdistämiset. Kun Suomeen on muodostunut syyrialaisten keskittymä, tänne tulevat muutkin kynnelle kykenevät Ruotsin mallin mukaan.

Kun ja jos sota joskus loppuu, lähialueilla olevat palaavat rakentamaan omaa maataan. Eurooppaan tulleet jäävät tänne. Islamististen maiden sodat eivät lopu koskaan. Siitä Afganistan ja Somalia ovat pahimpia esimerkkejä. Jos yksi sota loppuu, toinen uusi sota on jo ovella. Pian keskustellaan uusien 500 pakolaisen vastaanotosta.

Yksi syrjäytynyt nuori tulee maksamaan yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa. Yksi työttömäksi jäävä pakolainen tätä enemmän. 500 syyrialaista tulee maksamaan yhteiskunnalle yli 600 miljoonaa euroa ja korot tämän päälle, koska julkista velkaa ei pystytä nyt eikä koskaan lyhentämään.

Aivan erilaisesta kulttuurista tulleiden työllistyminen on erittäin vaikeaa, jopa mahdotonta. Ruotsissa on nähty, että myös humanitääristen maahanmuuttajien lapset jäävät liian usein työttömiksi. Pieni osa saa vuosikymmenten kuluessa työpaikan yksityissektorilta, osa työllistää itsensä yrittäjänä. Julkiselle sektorille työllistyminen maksaa enemmän kuin heidän elättämisensä sosiaaliturvalla. Samaan aikaan sadat tuhannet suomalaiset ovat työttöminä.

Virallinen propaganda esittää 500 syyrialaisen aiheuttavan ensi vuonna 1,5 miljoonan euron menot. Seuraavina kolmena vuotena lisää rahaa tarvitaan 2,8 miljoonaa euroa. Yhden syyrialaisen aiheuttamat menot olisivat 250 euroa kuukaudessa ja tämäkin meno alenisi 155 euroon. Kuka valehtelee ja miksi?

Samaan aikaan propagoidaan kuntien palvelujen vähentämisestä. Palvelujen lukumäärän vähentäminen ei säästä euroakaan, koska kunnat eivät irtisano henkilökuntaansa.  Eläkkeelle siirtyneiden eläkkeet maksetaan kuntaveroina. Tehokkainta säästämistä olisi tehdä päätöksiä, jotka eivät lisää kuntien ja valtion kustannuksia. Se ei ole keltään pois.

Samaan aikaan surraan pakolaisleirien vaikeita oloja. Miljoona Suomessa kuluu helposti, eikä sen vaikutukset näy missään. Miljoona euroa pakolaisleirien olojen kehittämiseen vastaa kymmentä miljoonaa euroa Suomessa, koska sota-alueilla rahan ostovoima on moninkertainen Suomeen verrattuna.

Pakolaisten vastaanottoon kriittisesti suhtautuvat ovat joutuneet myrskyn silmään. Politiikot, media ja hyvät ihmiset yhteen ääneen paheksuvat kilvan näitä sydämettömiä ihmisiä. Paheksunnan avulla osoitetaan kuinka hyviä ihmisiä paheksujat itse ovat. Kukaan ei ole sanonut Syyrian presidentistä Bashar al-Assadista pahaa sanaa. Se todellinen pahuus on tällä hetkellä Syyriassa, ei Suomessa.

Paheksuntaa osoitetaan monin tavoin. Yksi on verrata syyrialaisia aikuisia Suomesta Ruotsiin lähetettyihin sotalapsiin. Hyvä kompromissi olisikin ottaa Suomeen jokainen syyrialainen, jonka suomalaisperhe ottaa omaan kotiinsa elätettäväksi niin kauan kunnes he itsenäistyvät ja elättävät itsensä. Valtio voisi tulla tukemaan tätä hyvyyttä maksamalla tänne tulevien lentoliput. Ei tarvittaisi mitään kiintiöitä, koska kiintiöt ovat turvapaikkalottoa ihmiskohtaloilla.

Pauli Vahtera