

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Panostuksia peruskoulutukseen, ei pakkoruotsia ylioppilaskirjoituksiin
Perussuomalaiset tenttasivat opetusministeri opetusministeri Li Anderssonia koulutuksen haasteista.
Eduskunnan viime viikkoa hallitsi ensi vuoden budjetin lähetekeskustelu. Opetusministeri Li Andersson (vas.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoivat torstain täysistunnossa ministeriönsä ensi vuoden suunnitelmista.
Oppivelvollisuusiän nosto ei ratkaise ongelmia
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso ilmaisi huolensa matemaattisten aineiden osaamisen laskemisesta. Juuso muistutti myös, että lukuisat opetusalan ammattilaiset ovat kritisoineet oppivelvollisuusiän nostoa 18 vuoteen.
– Oletteko huomioineet sen, että yksilöllisen tuen tarve toisen asteen opetuksessa tulee kasvamaan valtavasti, koska perusopetuksesta tulee oppilaita, joiden perustaidot eivät riitä toisen asteen koulutukseen?
Kiusaajan vaihdettava koulua
Sanna Antikainen muistutti, että koulutusjärjestelmän kaikilla tasoilla tulee panostaa oppilaiden ja opettajien hyvinvointiin. Antikainen kysyi, mitä opetusministeri aikoo tehdä kiusaamisen kitkemiseksi ja pitääkö hänen mielestä kiusaajan vaihtaa koulua?
–Aioin kutsua kaikki eduskunnassa istuvat puolueet keskusteluun, jossa voimme asiantuntijoiden kanssa pohtia, millä keinoilla ja minkä tyyppisillä toimintamalleilla me haluamme yhdessä edistää koulukiusaamisen vastaista työtä, Andersson vastasi.
Pakkoruotsi palaamassa kirjoituksiin
Juha Mäenpää kysyi ministeriltä hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan hallitus asettaa tavoitteeksi toisen kotimaisen kielen palauttamisen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksessa.
– Ruotsin kielen opiskeleminen ei ole tasa-arvoista, sillä suomenkieliset asuvat pääosin kunnissa, joissa ei ruotsia puhuta lainkaan. Heidän, jotka puhuvat ruotsia pääsääntöisesti, kunnissaan tai lähiseudulla on valtavasti suomenkielisiä, Mäenpää perusteli.
Anderssonin mukaan hallitus aikoo ensiksi arvioida mitkä ovat muutoksen vaikutukset koulutukselliseen tasa-arvoon, vaikka myönsikin että hallituksella on jo selkeä tahtotilan asian suhteen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- oppivelvollisuus opetusministeri Kaisa Juuso Koulukiusaaminen Sanna Antikainen Juha Mäenpää Li Andersson perussuomalaiset pakkoruotsi koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ritva Elomaa koulukiusaamisesta: ”Lapset ja nuoret on opetettava huomioimaan toiset ja ymmärtämään tekojensa seurauksia”

Koponen koulumaailman ongelmista: ”Puheet riittää, nyt tarvitaan tekoja”

Eduskunnassa koskettava keskustelu koulukiusaamisen ehkäisemisestä: ”Mikään menestys ei noita karmeita muistoja poista, ei edes kansanedustajaksi pääseminen”

Perussuomalaiset: Amislaiset eivät voi opiskella ”etänä” – opetukseen saatava lisäresursseja

Elomaa: Koulukiusaaminen ei ole loppunut tänäkään syksynä

Koululaisten osaamistaso laskee – Purra: On syytä palata joissakin asioissa taaksepäin

Perussuomalaisten mielestä Suomessa tulee edellyttää suomen kielen osaamista

Punavihreä hallitus laajentaa oppivelvollisuutta kalliilla ja toimimattomalla uudistuksella- ei ratkaise asiantuntijoiden mukaan ongelmia

Perussuomalaiset vaatii pakkoruotsista luopumista – ehdoton ja aukoton ruotsin pakollisuus ei vastaa suomenkielisten tarpeita
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.