Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen pitää eläkkeiden indeksikorotuksen leikkausta valtiontalouden kannalta tarpeettomana. Hallituksen tiistaina kehysriihessä tekemä päätös leikata eläkkeiden indeksitarkistus 0,4%:iin on Turusen mielestä pienituloisten eläkeläisten kiusaamista.

– Valtiontalouden kannalta vain kansaneläkkeiden indeksin leikkauksella on pientä merkitystä. Eläkkeistä suurin osa, n. 90%, on työsuhteessa karttuneita työeläkkeitä. Niistä suurimman osan maksaa yksityiset työeläkeyhtiöt. Myös näihin liittyvät indeksikorotukset maksaa samat eläkeyhtiöt. Tältä osin indeksin leikkaamisella ei ole valtiontalouden kannalta mitään merkitystä, Turunen kertoo.

Leikkaamisen taloudellinen hyöty Turusen mukaan menee eläkeyhtiöille, jotka maksavat valtavia etuja johtajilleen.

– Eläkeläisiä kehyspäätökset rokottavat jo muutenkin rajusti. Sähkön hinta ja kiinteistöverot nousevat. Liikkuminen ja sairauksien hoito kallistuu korvauksien leikkaamisen ja omavastuun korottamisen vuoksi.  On hyvä, jos pienituloisten lapsiperheiden tuloleikkauksia korjataan, mutta samassa yhteydessä on peruttava myös päätös indeksikorotuksen leikkauksesta. Indeksikorotus on tehtävä eläkeläisille täysimääräisesti n. 1,6%:n mukaan, Kaj Turunen vaatii.

– Vaikka indeksikorotus oikeudenmukaisesti ja täysimääräisesti tehtäisiinkin, osallistuvat eläkeläiset valtiontalouden sopeuttamiseen muita tuloryhmiä enemmän, Turunen toteaa.

Hän on huolissaan leikkauksen pysyvistä vaikutuksista:

– Myöhemmin, kun palataan täysimääräisiin indeksitarkistuksiin, on eläkkeen euromääräinen summa pienempi mille indeksitarkistus lasketaan. Näin vaikutukset jäävät pysyviksi väliaikaisistakin leikkauksista.

PS VERKKOTOIMITUS