

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perustuslakivaliokunta linjasi jo viime kesänä: ”Valtioneuvoston ei tule sitoutua edistämään tai hyväksymään unionin ehdotettua lainanottoa”
Suomen perustuslain ensisijainen tulkitsija, eduskunnan perustuslakivaliokunta suhtautui jo vuosi sitten nihkeästi EU-elvytyspakettiin.
Hallituksen kehysriihiveivaukseen liittyvä poliittinen teatteri jäi eilen monelta hetkeksi vähemmälle huomiolle, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa, jonka mukaan EU-elvytyspaketin läpimeno vaatii kahden kolmasosan enemmistöä eduskunnan äänestyksessä.
Tiedossa on jo, että perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt pyrkivät torjumaan elvytyspaketin, joka veisi veronmaksajat vuosikymmenien velkavankeuteen ja josta seuraisi Suomelle useiden miljardien nettotappiot.
Kokoomus jätti vastuunkannon muille
Käytännössä hankkeen läpimenon ratkaisijaksi on nousemassa kokoomus, jonka ilmoitti eilen eduskuntaryhmänsä puheenjohtajan Kai Mykkäsen suulla, että kokoomuksen eduskuntaryhmä aikoo äänestää tyhjää, kun eduskunta päättää EU:n elpymispaketista.
Koska tyhjiä ääniä ei lasketa, kokoomuksen selkärangaton tyhjänäänestäminen tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että Sanna Marinin johtaman hallituksen olisi mahdollista juntata elvytyspaketti läpi.
Suomelle haitallinen, rikkoo EU-perussopimuksia
Useiden asiantuntijoiden mukaan elvytyspaketti on Suomen taloudelle haitallinen ja menettelyn on myös katsottu rikkovan EU-perussopimusten no bailout-periaatetta, jonka mukaan jäsenvaltiot eivät ota vastatakseen toisten jäsenmaiden taloudellisia sitoumuksia. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kehottanut euromaita ryhdistäytymään ja noudattamaan EU-perussopimuksia.
Vaikka elvytyspaketilla on edelleen laskennallisesti mahdollisuus mennä läpi, on syytä muistaa, että perustuslakivaliokunta suhtautui torjuvasti jo itsessään hankkeen sisältöön viime kesänä. Tuolloin perustuslakivaliokunta katsoi, että Suomen ei tule hyväksyä ehdotettua lainanottoa eikä siihen kytkettyä vastuuta avustusmuotoon.
Perustuslakivaliokunta linjaa: Valiokunnan mielestä valtioneuvoston ei tule sitoutua edistämään tai hyväksymään unionin nyt ehdotettua lainanottoa ja jäsenvaltion siihen kytkeytyvää vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä.
Pakettia moititaan joka suunnasta
Perustuslakivaliokunta viime vuonna evästi päättäjiä myös varmistamaan, että hankkeeseen liittyvillä päätöksillä on takanaan kansalaisten tuki.
Perustuslakivaliokunta lausuu: Valtioneuvoston kirjelmän mukaan päätösten legitimiteetin kannalta laaja kansalaishyväksyntä on tarpeellista. Valiokunta korostaa, että demokraattisen legitimiteetin varmistaminen on tärkeää, kun päätetään jatkossa tukivälineen toimeenpanosta.
Seuraavaksi voidaankin pohtia, onko elvytyspaketilla takanaan kansalaisten tuki. Vastaus kysymykseen on, että suurella todennäköisyydellä tukea ei löydy. Ensinnäkin eduskunnan toiseksi suurin puolue, perussuomalaiset vastustaa yksimielisesti liittovaltiokehitystä ja EU-vastuiden paisuttamista velkarahalla. EU-elvytystä moititaan myös hallituksen riveistä.
Hallitus torjuu kansanäänestyksen
Moni on myös unohtanut, että viime syksynä elvytyspaketista kansanäänestystä vaativa kansalaisaloite sai vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ennätysajassa, ja kannatusilmoitusten keräys jopa keskeytettiin asian kiireellisyyden vuoksi. Myös perussuomalaiset on jättänyt samasta asiasta oman lakialoitteen.
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen ja pääministeri Sanna Marin ovat kuitenkin tyrmänneet esityksen kysyä kansan näkemystä asiaan.
Tuppurainen myös linjasi jo viime kesänä, että oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sopimukset velkaunioni EU-elvytyspaketti No bailout Tytti Tuppurainen Kai Mykkänen Sanna Marin Sauli Niinistö perustuslakivaliokunta perussuomalaiset Kansanäänestys Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tyhjänäänestäjä-kokoomukselle kaikkien aikojen höykytys – Peltokangas: “yksi säälittävimpiä rupusakkeja eduskunnassa koskaan”

Valtiovarainministeri Vanhasen mielestä EU-elvytys on järkevää, vaikka Suomi saa yhä vähemmän ja maksaa entistä enemmän – Tavio: ”Kuulostaa aina vaan surkeammalta”

Eduskunnassa kipakka keskustelu EU-paketin kansanäänestysvaatimuksista – hallitus ei halua kuunnella kansalaisia

Perussuomalaiset jätti Sanna Marinin hallitukselle välikysymyksen EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketista – Tavio vertaa hanketta tuhopolttoon: ”Kaikkien aikojen huonoin diili”

Antikainen: Kokoomuksen hiljainen hyväksyntä EU-elpymispaketille kyseenalaistaa puolueen uskottavuuden vastuunkantajana

Immonen: Vanhat puolueet paniikissa velkapaketin kohtalosta – ”Eduskunnan ei tule alistua EU:n uhkailulle”

Antikainen: Jos Suomea on uhkailtu EU:n suunnalta, olisi syytä kertoa kaikille, kuka uhkauksen on esittänyt

Kokoomuksen Mykkänen pelotteli Venäjällä ja Kiinalla sekä EU:n hajoamisella, jos elvytyspaketti kaadetaan – Purra: ”Miksi ette sitten äänestä paketin puolesta?”

Taloustieteen dosentti Malinen: Kokoomus myy Suomen itsenäisyyden neljällä miljardilla
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.