Portugalin pääministeri Pedro Passos Coelho ei ole myöntänyt eroa sitä hakeneelle ulkoministeri Paulo Portasille. Syy lienee se, että Portas joutuisi harkitsemaan eroaan. Portas voisi puolueensa puheenjohtajana vetää koko puolueensa ulos hallituksesta. Pääministeri voisi tällöin vierittää syyn maan hallituksen kaatumisesta Portasille.

Paikalliset tiedotusvälineet tietävät kuitenkin kertoa, että Portasin CDS-PP -puolueesta olisi hakemassa eroa myös peruspalveluministeri ja maatalousministeri.

Analyytikoiden mielestä Lissabonin ja ns. troikan väliset hyvät suhteet tulevat kärsimään pahoin, jos maassa joudutaan järjestämään ennenaikaiset vaalit. Portugalin rahoitusasema on heikentynyt huomattavasti Portasin eroilmoituksen jälkeen. Maan 10-vuotiset lainakorot lähtivät rajuun nousuun, ja ne kävivät hetkellisesti jopa päälle 8 prosentin. 7 prosentin rajaa on tavattu pitää kriisirajana. Portugalin keskeinen osakeindeksi PSI20 on sekin ollut keskiviikkoaamuna rajussa pudotuksessa. Portugalin lainaohjelma voi sekin olla vaarassa hallituksen kaatuessa, koska sovittujen säästöohjelmien jatko olisi epävarmaa.

Portugalin tilanne ei ole ainoa huolenaihe euroalueella. Kreikan tilanne on epäselvä. Kreikan osalta julkisen sektorin irtisanomisista ei olla päästy täyteen yksimielisyyteen troikan kanssa. Lisätoimenpiteet voivat sielläkin ravistaa hallituksen rivejä. Kypros ilmoitti jälleen kerran haluavansa neuvotella tukiohjelmansa ehtoja uusiksi. Ranskassa presidentti Hollande erotti ympäristöministeri Delphine Bothan. Ympäristöministeri kritisoi tiistaina tv-lähetyksessä Ranskan menoleikkausohjelmaa. Ympäristöministeriön määrärahoja leikattiin suhteellisesti eniten. Erottaminen ei ole kuitenkaan aiheuttanut markkinoilla ylimääräistä hermoilua.

Lähteet: Reuters, Financial Times

PS VERKKOTOIMITUS

Tagit