Päiväkirurgisen osaston potilaalla on julkisessa terveydenhuollossa oikeus Kelan kustantamaan taksimatkaan silloinkin, kun leikkaus peruuntuu esimerkiksi edellisen potilaan pitkittyneen toimenpiteen takia. Tämä ilmenee sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok) vastauksesta kansanedustaja Maria Tolppasen (ps) laatimaan kirjalliseen kysymykseen aiheesta.

– Kansaneläkelaitos korvaa myös peruuntuneita kuljetuksia, jos potilas on jo aloittanut matkan terveydenhuoltoon ja terveydenhuolto peruukin varatun ajan esimerkiksi hoitolaitteen rikkoutumisen tai henkilökunnan sairastumisen vuoksi, sanoo ministeri Risikko.

Tolppanen ihmetteli kysymyksessään sitä, että leikkaukseen tuleva potilas voi joutua maksamaan kohtuuttomia matkakuluja omasta pussistaan sairaalan virheen takia. Sairaala saattaa kieltäytyä kirjoittamasta taksimatkaan oikeuttavaa todistusta, jos potilasta ei leikatakkaan edellisen leikkauksen venymisen takia ja perustella tätä sillä, ettei päiväkirurgisen osaston henkilökunta ole aiheuttanut leikkausajan peruuntumista tahallisesti tai tuottamuksellisesti. Ministeri Risikon vastaus todistaa, ettei näin toimiva sairaala noudata lakia.

– Ei ole potilaan vika, jos sairaala on mitoittanut leikkauksiin käyttämänsä ajan väärin, Tolppanen sanoo.

PS VERKKOTOIMITUS