Ranskan presidentti Emmanuel Macronin suosio on pudonnut kesällä rajusti, ollen heinäkuussa enää vain noin 33 prosenttia. Macronia nimitetään ”rikkaiden presidentiksi”. Veronmaksajien rahaa palaa rajusti pröystäilevään elämäntyyliin.

Politico-lehti listaa Macronin rahareikiä. Hän on esimerkiksi kuluttanut ulkonäkönsä ehostukseen kolmessa kuukaudessa 26 tuhatta euroa. Versailles’n palatsin pienirtaimiston uusiminen maksoi ranskalaisille puoli miljoonaa euroa.

Vaikka Macron ei veronmaksajien luottokortin vinguttelussa liiemmin osoita kärsivällistä pidättyväisyyttä, hän vetosi ranskalaisten kärsivällisyyteen. Hän kertoi tehtyjen uudistusten näkyvän viiveellä rahvaan elintasossa.

Macronilla omalaatuinen eurovaalikampanja?

Kriitikoiden mielestä presidentti toimii tällä tavoin tarkoituksella: hän haluaa kosiskella porvareiden ääniä tulevissa europarlamenttivaaleissa. Heidän mielestään tästä toiminnasta kielii esimerkiksi se, kun hän kesäkuussa kertoi sosiaalietuuksien maksavan valtiolle maltaita.

Macronin kohtaama oppositio on heiveröistä, eikä hänen tarvitse pelätä joutuvansa kilpailemaan asemastaan. Politicon mukaan hänen romahtanut kansansuosio sen sijaan voi tuoda pettymyksen ensi kevään eurovaaleissa.

Henri Alakylä