

LEHTIKUVA
PS: Hallituksen viisumitoimet pitävät edelleen itärajan auki – valmisteilla jopa uusi viisumi, jolla voi hakea turvapaikkaa Suomesta jo kotimaassa
Sanna Marinin (sd.) hallitus on tänään antanut periaatepäätöksen, jolla erityisesti venäläisten turistiviisumeita rajoitetaan merkittävästi. Hallitus linjasi, että päätös ei kuitenkaan estä matkustusta, joka on humanitaarisista syistä tai kansainvälisten velvoitteiden vuoksi tarpeen. Lisäksi hallitus on jättänyt aukon ”muille erityisille syille”, joita voidaan harkita niin, että viisumi myönnetään.
Suomeen on tullut Venäjän osittaisen liikekannallepanoilmoituksen jälkeen yli 42 000 venäläistä. Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen huomautti tänään eduskunnan kyselytunnilla, että tämä on enemmän kuin Suomeen on saapunut sotaa pakenevia ukrainalaisia.
– Jos nyt vihdoin saatte edes osan turistiviisumeista jäihin, on todennäköistä, että rajan yli pyritään laittomasti tai turvapaikanhakijoina monilla rajanylityspaikoilla ja maastorajalla, Ronkainen totesi.
Jopa sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) on myöntänyt olevan mahdollista, että turvapaikanhakijamäärät ja laittomat rajanylitykset voivat kasvaa.
Peruutteleeko hallitus raja-aita-asiassa?
Rajavartiolaitos on todennut, että itärajalle tarvitaan aita mahdollisimman nopeasti. Ronkainen huomautti, että rajalain käsittelyn yhteydessä heinäkuussa puolueiden yksimielinen kanta oli, että asiaa edistetään, mutta hallitus ei kuitenkaan ole esittämässä rahaa hankkeelle tuoreessa talousarviossaan.
– Arvoisa sisäministeri, sanoitte eilen, että raja-aidasta on ”syytä käydä keskustelua”, mutta nyt pitää toimia nopeasti. Tiedämme, että kustannuksia on jo selvitetty ja tekniikka on olemassa, mutta onko hallituksella poliittinen tahtotila rakentaa raja-aita vai ei? Osaatteko tehdä päätöksen? Ronkainen kysyi.
Ei vastausta
Sisäministeri Mikkonen aloitti vähättelemällä tulijoiden määrää todeten, että määrät ovat tippuneet viimeisen vuorokauden aikana. Ministerin tietojen mukaan Venäjä ilmaisesti estää miesten lähtemistä eivätkä kaikki tulijat jää Suomeen.
Mikkonen ei vastannut siihen, tahtooko hallitus rakentaa raja-aidan, vaan totesi vain sen, että nykyinen rajalaki mahdollistaa aidan rakentamisen.
– Vastaus kysymykseen olisi ollut kiva kuulla, Ronkainen kuittasi.
Teoriassa jopa 20 miljoonaa asepalvelusta välttelevää
Ronkainen arvioi, ettei kukaan täysin pysty takaamaan nyt tulleiden kymmenien tuhansien venäläisten todellisia taustoja ja motiiveja. Tästä syystä perussuomalaiset on vaatinut pitkään, että venäläisten pääsy maahan estetään laajemmin, oli viisumi tai ei.
– Laajamittainen maahantulo, esimerkiksi massoittain tapahtuva turvapaikanhaku, voidaan estää ottamalla rajalain pykälät käyttöön. Haluamme huomauttaa, että sotilaspalveluksen pakoilu ei ole turvapaikkaperuste. Jos se olisi, oikeus turvapaikkaan syntyisi teoriassa jopa 20 miljoonalle venäläiselle, Ronkainen huomautti.
– Tästä huolimatta sisäministeri eilen totesi, että rajalla jopa valmistaudutaan turvapaikanhakijoiden tulvaan niin, että heidät otetaan vastaan ja Suomeen perustetaan järjestelykeskuksia. Potentiaalisesti miljoonilleko? Ronkainen kuittasi.
Humanitäärinen viisumi käyttöön
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että vaikka turistiviisumien rajoitus on hyvä asia, hallitus on toisella kädellä helpottamassa venäläisten pääsyä maahan uudella ”humanitäärisellä viisumilla”.
– Tänään olemme kuulleet, että te (hallitus) olette edistämässä humanitääristä viisumia. Aiemmin ministeriöstä ilmoitettiin, että sen edistäminen vie niin kauan, ettei se ehdi tälle kaudelle. Tämän päivän tietojen mukaan te olette tehneet siitä kuitenkin päätöksen, ja valmistelu ei viekään kovin kauaa, Purra ihmetteli.
Humanitäärinen viisumi käytännössä tarkoittaa, että venäläinen tai minkä tahansa muun maan kansalainen voi anoa turvapaikkaa edes tulematta Suomen rajoille.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) myönsi, että ulkoministeriö valmistelee asiaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- turistiviisumit rajalaki venäläisturistit Humanitaarinen viisumi liikekannallepano ukrainalaispakolaiset Sanna Marinin hallitus raja-aita laittomat rajanylittäjät itäraja Krista Mikkonen kyselytunti Riikka Purra Pekka Haavisto Jari Ronkainen Turvapaikanhakijat Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihervasemmisto ja kokoomus väläyttävät turvapaikkojen myöntämistä venäläisille – perussuomalaisille ei käy: ”Itäraja voidaan ja se täytyy sulkea ensisijaisena toimenpiteenä, kun tilanne kärjistyy”

Demareiden Tuomioja tarjoamassa suojaa Venäjältä pakeneville miehille – perussuomalaiset haluaa pitää ihmismassat itärajan takana

Demari-Kiljuselta pitkät selitykset, miksi venäläisiä tulisi yhä päästää rajan yli – Leena Meri varoitti sinisilmäisyydestä: ”Suomen turvallisuus pidettävä nyt kirkkaana mielessä”

Poliitikot tarjoamassa turvapaikkoja kutsuntoja pakeneville venäläismiehille – Halla-aho muistuttaa yksinkertaisesta matematiikasta: Itärajan takana on liki 20 miljoonaa armeijan käynyttä ihmistä

Purra: Venäjän puolesta sotaan lähtemisen pitää olla maanpetos – perussuomalaisilta toimenpidealoite lainsäädännön muuttamiseksi

Junnila: Ei ukrainalaisia ja venäläisiä samoihin tiloihin vastaanottokeskuksissa

Immonen ja Antikainen: Turvallisuuspoliittinen tilanne on kiristynyt – raja-aidan rakentaminen itärajalle on aloitettava viipymättä

Halla-aho: Huonot sotauutiset ja sisäinen paine johtamassa Venäjällä sisäisiin mullistuksiin – ”Putinin hallinnon kaatuminen täysin mahdollista”

Maksuton terveydenhuolto ilman oleskelulupaa on merkittävä vetovoimatekijä – voi kannustaa suuria ihmisjoukkoja Suomeen veronmaksajien kustantaman hoidon toivossa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.