Eduskunnan keskustelussa Sdp:n, perussuomalaisten, vihreiden ja vasemmistoliiton yhteisestä välikysymyksestä nuorten työntekijöiden työehdoista sinisten kansanedustaja Matti Torvinen epäili ryhmäpuheenvuorossaan, että Perussuomalaiset olisivat halukkaita luopumaan työehtosopimusten yleissitovuudesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto kuittasi kommenttipuheenvuorossaan nämä epäilyt erheellisiksi.

– Perussuomalaisilla olisi jälleen linjassaan tarkistettavaa, Torvinen totesi ryhmäpuheenvuorossaan.

– Vaikka puolueen puheenjohtaja, laivan kapteeni Halla-aho onkin ilmoittanut kannattavansa yleissitovuudesta luopumista, niin se ei estä perämiestä, varapuheenjohtaja Huhtasaarta syyttämästä hallitusta yleissitovuuden loukkaamisesta.

– Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, kummalle puolelle kolikkoa yleissitovuuden suhteen Perussuomalaisten linnaleirissä lopulta käännytään – ollaan siis karikolla, heitetään kolikkoa, Torvinen yritti ilkkua.

Torvisen ei tarvinnut odottaa tuntiakaan, kun Rami Lehto vastasi Torvisen hämmästelyyn.

– Perussuomalaiset eivät ole luopumassa työehtosopimusten yleissitovuudesta, toisin kuin edustaja Torvinen sinisten ryhmäpuheenvuorossa erheellisesti epäili.

Hallitukselta tulee työntekijöiden asemaa heikentäviä uusia ideoita kuin liukuhihnalta

Lehto kommentoi puheenvuorossaan myös työttömien aktiivimallia.

– Te leikkasitte huhtikuussa aktiivimallilla noin kahdeksaltakymmeneltä tuhannelta Kelan työttömyysetuutta saaneelta osan työttömyyskorvauksesta, ja vaikeutatte nyt heidän toimeentuloaan. Te hallituspuolueet olette nyt läsnä työttömän ruokapöydässä, syötte viimeisetkin leivät työttömien pöydältä.

Eikä tämäkään hallitukselle riitä, Lehto kummasteli.

– Uusia ideoita tulee kuin liukuhihnalta. Keinoja kaihtamatta te olette tekemässä alle 30-vuotiaista heittopusseja. Te, hallitus, haluatte tarjota nuorille vain määräaikaisia työsuhteita ilman toivoa vakaasta ja ennakoitavasta tulevaisuudesta.

Hallituksen aikomuksena on myös heikentää yli kahdensadan tuhannen työntekijän irtisanomissuojaa alle kahdenkymmenen työntekijän yrityksissä, minkä Lehto katsoi johtavan työnantajan vastuun katoamiseen.

– Te siis käytännössä annatte työnantajille oikeuden vapaapotkuihin. Tiedoksi teille hallitus, jalkapallossa tuomari jakaa vapaapotkuja, ja tämä toiminta ei kuulu työkentille.

Suomen Uutiset