Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hyväksyi ministeri Juha Rehulan alkoholipolitiikkaa koskevat esitykset ja on linjannut lisäksi olevansa valmis myös muihin uudistuksiin.

Perussuomalaiset esittävät, että vähittäiskaupoissa myytävän alkoholin vahvuusraja nostetaan 8,5 %:in nykyisen 4,7 %:in sijasta. Alkoholin myynti pitäisi sallia vähittäiskaupoissa klo 7-23 ja alkoholin ravintolamyynnin alv laskettaisiin 14 %:in. Nyt se on nyt 24 %.

– Perussuomalaiset haluaa nykyistä vapaampaa alkoholipolitiikkaa. Vahvat oluet, siiderit ja lonkerot ovat puolestamme tervetulleita kauppojen hyllyille, toteaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Päivittäistavarakaupan valmistustaparajoitteesta luovuttaisiin eli myös muuten kuin käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myynti tulisi sallia vähittäiskaupoissa.

Pienpanimoille ulosmyyntioikeus

Pienpanimoille sallittaisiin ulosmyyntioikeus samoin edellytyksin kuin vähittäiskaupalle. Myös alkoholin vientiin liittyvä mainonta ja markkinointi sekä kotimaisten yrittäjien verkkokauppa ulkomaille olisi sallittua.

– Kaupat voisivat myydä alkoholia klo 7-23 välillä. Saman mahdollisuuden tarjoaisimme myös pienpanimoille, joiden yhteydessä olevilla ravintoloilla tulisi olla ulosmyyntioikeus samoin säännöin kuin ruokakaupoilla, Terho ehdottaa.

– Mennään suomalainen työ edellä. Pienpanimot ovat kasvattaneet suosiotaan viime aikoina. Tuetaan tätä kehitystä. Kotimaista laatuolutta lähikaupan hyllyltä on meidän tavoitteemme, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva Elomaa.

Ravintolat olleet kovilla

Elomaan mielestä ravintoloiden myymän alkoholin alv:n laskeminen helpottaisi talouden taantumasta kärsinyttä ravintola-alaa.

– Ravintolat ovat olleet tiukoilla viime aikoina. Tilanne pitää korjata.

Linjauksista äänestettiin ryhmässä tänään vilkkaan keskustelun jälkeen. Edustajat Pentti Oinonen ja Vesa-Matti Saarakkala jättivät eriävän mielipiteen.

SUOMEN UUTISET