Suomalaiset arvostavat suuresti maaseutua sekä puhdasta, kotimaista ja turvallista ruokaa. Perussuomalaiset puolustavat näitä arvoja, olimmepa sitten oppositiossa tai nyt hallituksessa. Näin linjasi ryhmäpuhuja, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila tiistaina eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

– Samalla annamme hallitukselle täyden tukemme perheviljelmiin perustavalle monipuoliselle maataloustuotannolle ja yrittäjyydelle. Näillä asioilla on maassamme suuri merkitys niin työllisyyteen, ruokaturvallisuuteen kuin huoltovarmuuteemme kokonaisuudessaan, Mattila totesi.

Mattila piti luontoarvoja Suomen valtteina viennissä.

– Luomu- tai superfood-tuotannolla on kasvava kysyntä maailmalla. Haluamme tukea ja helpottaa uusien kauppayhteyksien syntyä niin, että tuotanto kohtaa tarpeen entistä paremmin. Viljelijöille on tarjottava apua ja palveluja kansainvälistymiseen ja markkinointiin kuten muillekin yrittäjille, Mattila esitti.

Perheviljelmä perusta ja eläintenkin turva

Mattila kertoi perussuomalaisten korostavan, että pien- ja perheviljelmille täytyy säilyttää toimintaedellytykset Suomessa jatkossakin.

– Taloudellisesti kannattava ja eteenpäin pyrkivä tila vastaa yhteiskunnan haasteisiin työllistämällä, investoimalla ja huolehtimalla hyvin eläimistä ja ympäristöstä. Hyvinvoiva maatalousyrittäjä on eläinten hyvinvoinnin turva, Mattila korosti.

– Maatalousväen tulotason on vastattava yleistä tulokehitystä. Rakennemuutos ja tehostaminen ovat vähentäneet elintarvikesektorin työpaikkoja, mutta sektorin merkitys ei ole vähentynyt, koska haluamme yhä syödä puhdasta kotimaista ruokaa. Tämän johdosta esitämmekin, että lähiruoka nostettaisiin sille kuuluvaan arvoonsa, Mattila korosti.

Hän muistutti myös, että hallitus on osoittanut rahaa sekä kansallisiin maa- ja puutarhatalouden tukiin kuin luonnonhaittakorvauksiin. Halitus on maksanut kriisitukia viljelijöille. Perussuomalaiset ovat vakuuttuneita siitä, että hallitus pystyy lievittämään viljelijöiden ahdinkoa myös syysistuntokauden aikana.

Veli-Pekka Leskelä