Slovakian pääministeri Robert Fico ilmoitti Slovakiaan pääsevän vain kristityt turvapaikanhakijat, Politico-lehti kirjoittaa.

– Meillä ei ole täällä Slovakiassa moskeijoita. Miten muslimit voivat kotoutua, jos he eivät viihdy täällä? Fico kysyy.

Jotkut EU-maat ovat tyrmistyneitä Slovakian jyrkästä kannasta. Euroopan komission tiedottaja Annika Breithardt toteaa, ettei EU-maat voi tällä tavoin syrjiä eri uskontokuntaan kuuluvia. Breithardt muistuttaa vuoden 1951 sopimuksesta, ettei pakolaisia voi torjua rodun, uskonnon tai lähtömaan perusteella.

Slovakia myöntyi vastentahtoisesti vastaanottamaan 200 maahanmuuttajaa EU:n niin sanotussa ”taakanjakosopimuksessa”.

Puola suosii kristittyjä

Itäisen Euroopan maista myös Tsekin tasavalta ja Puola ovat suosimassa kristittyjä sodan jaloista paenneita siirtolaisia. Puola suostui vastaanottamaan ja tarjoamaan turvapaikkaa 50 kristitylle perheelle. Yksityinen järjestö tekee turvapaikkavalinnat.

Tsekkiläiset ovat vastaanottamassa 70 perhettä. Kriteerit ovat samat kuin Puolalla: vain kristityt perheet ovat tervetulleita.

Puolalaisjärjestö Esteran puheenjohtaja Miriam Shaded on huolissaan mahdollisten terroristien pääsystä maahan. Estera valitsee Puolan pääministerin siunauksella turvapaikan saavat perheet.

– He voivat olla uhka Puolalle. Minusta tämä on Isisille hyvä keino saada joukot levitettyä joka puolelle Eurooppaa, Shaded miettii mahdollista terroriuhkaa.

Shadedin mainitsema Isis on järjestelmällisesti joukkomurhannut ja seksiorjuuttanut jesidivähemmistöä valtaamillaan alueilla.

Kaikki ovat auttaneet muslimeita

Syyrian pääkaupungista Damaskoksesta lähtenyt Adnan Saad perheineen läpäisi Puolan tiukan seulan. Hän muistuttaa kristittyjen olevan vähemmistönä Lähi-idän levottomissa maissa.

– Alusta alkaen kaikki ovat auttaneet vain muslimeita. Se ei ole tasapuolista kristittyjä kohtaan. Ehkä näin on siksi, että he ovat enemmistössä. Me emme ole, Saad miettii Financial Timesille.

Henri Myllyniemi