

LEHTIKUVA
Puolan kansanäänestyksessä vankka tuki raja-aidalle ja selkeä vastustus EU:n pakottamalle laittomien siirtolaisten taakanjaolle
Puolan parlamenttivaalien yhteydessä pidetyssä kansanäänestyksessä lähes kaikki äänestykseen osallistuneet antoivat tukensa Valko-Venäjän vastaiselle raja-aidalle ja ilmaisivat vastustuksensa EU:n pakottamalle laittomien siirtolaisten taakanjaolle. Äänestyksen tulos ei kuitenkaan ole sitova, koska äänestysprosentti jäi liian alhaiseksi opposition kannattajien boikotoidessa kansanäänestystä.
Viimeiset kaksi kautta hallituksessa ollut Laki ja oikeus (PiS) -puolue sai eniten ääniä sunnuntaina pidetyissä Puolan parlamenttivaaleissa. Lopullisen vaalituloksen mukaan PiS sai 35,38 prosenttia äänistä. Toiseksi tuli entisen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin johtama Kansalaisfoorumi (KO), joka sai 30,70 prosenttia äänistä.
Demokratian pelisääntöjen mukaan Laki ja oikeus -puolue päässee ensimmäisenä yrittämään hallituksen muodostamista, mutta tällä kertaa sen saama äänimäärä ei riitä yksin parlamentin enemmistöön. Hallituskumppanin löytäminen tulee olemaan vaikeaa, koska EU-mielinen oppositio on asettunut yhteen rintamaan vastustamaan konservatiivista ja EU:n kanssa riidoissa olevaa PiS-puoluetta.
Kansanäänestyksessä neljä kysymystä
Parlamenttivaalien yhteydessä pidettiin kansanäänestys, jossa kysyttiin kansan mielipidettä valtion omaisuuden myyntiin, eläkeikään, raja-aitaan ja taakanjakoon. Kansanäänestykseen osallistui 12 miljoonaa puolalaista kaikkiaan 29,5 miljoonasta äänioikeutetusta.
Vastanneista 96 prosenttia oli sitä mieltä, että Puolan ja Valko-Venäjän välillä olevaa raja-aitaa ei pidä purkaa. Vain neljä prosenttia kannatti aidan purkamista.
Neljäs kysymys koski EU:n taakanjakoa: “Kannatatko tuhansien Lähi-idästä ja Afrikasta tulevien laittomien siirtolaisten maahanpääsyä [Puolaan] EU-byrokraattien pakottaman taakanjakomekanismin kautta?” Tähän peräti 97 prosenttia vastasi ei.
Oppositio kehotti boikotoimaan kansanäänestystä
Kansanäänestyksen tulos ei kuitenkaan ole sitova, koska äänestysprosentti jäi noin neljään kymmeneen. Sitovaan tulokseen olisi vaadittu, että yli puolet äänioikeutetuista olisivat ottaneet kantaa.
Varsinaisissa parlamenttivaaleissa äänestysprosentti oli 72,9. Tämä on korkein lukema sitten kommunismin romahduksen vuonna 1989. Vaikuttaakin siltä, että suuri osa äänestäjistä boikotoi kansanäänestystä tarkoituksella, jotta sen tulos ei olisi sitova.
Ennen vaaleja oppositio syytti hallitusta siitä, että se käyttää kansanäänestystä omien äänestäjiensä mobilisointiin vaaliuurnille ja oman poliittisen agendansa esille tuomiseen, kertoo liberaali Notes from Poland -nettilehti. Monet oppositiopoliitikot kehottivatkin ihan suoraan äänestäjiä boikotoimaan kansanäänestystä pyytämällä vain varsinaisen vaalilipukkeen äänestyspaikalla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- PiS raja-aita Valko-Venäjä laiton siirtolaisuus Laki ja oikeus -puolue Taakanjako Puola Donald Tusk Kansanäänestys EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Opiskelijapojan raiskaus kiristää Saksan ja Puolan suhteita – Puola vaatii Saksaa tiedottamaan raiskausvaarasta

Pakolaiskriisi on täällä taas – Välimeren ylittää yli 2 000 laitonta siirtolaista vuorokaudessa ja luvut lähestyvät vuoden 2015 tasoa

Laittomasti maassa oleskellut tunisialainen ”kosti muslimien puolesta” – kaksi ruotsalaista kuoli luoteihin Brysselissä

IS: Vaimonsa pahoinpidellyt helsinkiläisimaami levittänyt valeuutisia muslimilasten kaappauksista

Saksan varaliittokansleri: “Juutalaisten kuolemaa juhlivat maahanmuuttajat ulos maasta”

Väliaikainen rajavalvonta puolitti Saksaan tulevien luvattomien tulijoiden määrän

Puolan pääministeri: Emme ota ainuttakaan EU:n pakkosijoittamaa turvapaikanhakijaa maahamme

Vesitetty maahanmuuttopaketti loukkaa maiden suvereniteettia eikä ratkaise siirtolaisuusongelmia – myös toimimaton Dublin-asetus romutetaan Välimeren maiden vaatimuksesta
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.