

PS ARKISTO
Purra: EU-lakien vaikutus puolustusmateriaalien tuottamiseen huolettaa – ”Tästäkin pitäisi uskaltaa puhua”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa, että tällä hetkellä, kun puolustusmateriaaleista on joka puolella kysyntää ja myös materiaalien hinnat ovat nousseet, EU:n kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmä eli taksonomia vaikuttaa selvästi puolustusteollisuuden mahdollisuuksiin toimia.
Nato on asettanut jäsenvaltioilleen puolustusmenojen kansalliseksi tavoitteeksi kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta painetta menojen nostamisellekin on ilmennyt. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi äskettäin, että kahdesta prosentista tulee jatkossa Nato-maiden puolustusmenojen lattia eikä katto.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan kuitenkaan pelkän kahden prosentin tuijottaminen ei ole järkevää, koska menojen nostamista tulee tehdä tarpeiden mukaisesti.
– Lisärahoituksen tarvetta on seuraavaksi Suomen maavoimissa, hävittäjä- ja laivuehankintojen jälkeen. Jotta kansallisen puolustuksen taso pysyy kovana ja jotta puolustuskyky säilyy, maavoimiin tarvitaan investointeja ja lisäresursseja, että kahden prosentin taso varmasti toteutuu, todennäköisesti jopa kasvaa, Purra sanoi tänään Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) vaalipaneelissa.
Myös kokoomuksen kansanedustajan Antti Häkkäsen mukaan kahden prosentin taso puolustusmenoissa tulee ylittää seuraavalla eduskuntakaudella maavoimien kehittämishankkeiden tarpeita varten, joille hankkeille on Häkkäsen mukaan saatava rahoitussitoumukset heti seuraavan vaalikauden alussa.
Puolustusmateriaalin kysyntä kasvussa
Purra huomautti myös, että tällä hetkellä, kun puolustusmateriaaleista on joka puolella suurta kysyntää, minkä seurauksena myös materiaalien hinnat ovat nousseet, EU:n kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmä eli taksonomia vaikuttaa selvästi puolustusteollisuuden mahdollisuuksiin toimia ja tuottaa uutta materiaalia.
– Aseteollisuutta ei ole EU-taksonomiassa laskettu kestäväksi teollisuudenalaksi, koska se on varsin energiaintensiivistä. Tätä huolta olen kuullut sekä kansallisesti että Euroopan tasolla. Tästäkin aiheesta pitäisi uskaltaa pystyä puhumaan, Purra sanoi.
Samalla kun Suomi on nostanut oman puolustuksensa rahoitusta, Suomi on myös toimittanut Ukrainalle toistuvasti raskaita aseita ja ampumatarvikkeita taistelussa Ukrainaan hyökännyttä Venäjää vastaan. Kaikkiaan Suomen Ukrainalle korvattavien asepakettien arvo on äskettäin päätetyn kahdennentoista paketin myötä liki 590 miljoonaa euroa.
Aseapua Ukrainalle oikea-aikaisesti
Vielä vuosi sitten puhuttiin riskistä sodan eskaloitumiseen, mikäli länsi käynnistää Ukrainan auttamisen aseistamalla. Etenkin Venäjän valtiojohdon suulla länsimaita on varoiteltu auttamasta Ukrainaa ja vihjailtu riskeistä. Purran mukaan tällä ei ole merkittävää vaikutusta lännen päätöksiin.
– Me tietenkin arvioimme tilanteen omista lähtökohdistamme kuten myös sen, että Ukraina saa koko ajan enemmän apua ja aseistusta. Kaluston toimittamisen yhteydessä maat pohtivat myös omaa, kansallista puolustuskykyään ja turvallisuutta, ja kaikki tämä yhdessä määrittää sen, miten edetään.
– Vielä ei ole ollut aika hävittäjille, mutta mitä ilmeisimmin sekin tulee pian. Olisikin tärkeää, että toimitukset tapahtuisivat oikea-aikaisesti, jolloin avusta on mahdollisimman paljon hyötyä, eikä vasta sitten, kun paine esimerkiksi mediasta tai kansalaisyhteiskunnasta etenee.
Suomi Natoon ennen Ruotsia?
Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi on loppusuoralla. Tunnetusti enää vain Unkarin ja Turkin ratifioinnit puuttuvat.
Vaikka Yhdysvaltoja myöten kaikki muut Nato-maat ovatkin ratifioineet Suomen ja Ruotsin hakemukset, Nato-keskustelua on viime kuukasina käyty suuren epävarmuuden tilassa esimerkiksi siitä syystä, että Unkari on toistuvasti lykännyt Suomen ja Ruotsin hakemusten käsittelyä. Myös Turkki on vihjannut, että se saattaisi erottaa maiden hakemukset toisistaan ja päästää Suomen ennen Ruotsia Natoon.
Purra ei liiemmin lähtenyt spekulointeihin mukaan.
– Sitä emme ensisijaisesti tavoittele vaan lähdemme siitä, että Suomi ja Ruotsi yhdessä pääsevät Naton jäseniksi. Mutta mikäli jäljellä olevat maat päättävät ratifioida ensiksi Suomen, niin sitten Suomi menee edeltä Natoon. Siinä tilanteessa se on myös Ruotsin ja Pohjois-Euroopan kannalta parempi vaihtoehto kuin se, että jäisimme ”porstuaan odottamaan”.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aseteollisuus kansallinen puolustus Nato-prosessi Nato-hakemus aseapu puolustusmenot puolustusmateriaali puolustusteollisuus taksonomia Jens Stoltenberg puolustuskyky Antti Häkkänen Riikka Purra Unkari Ukraina Turkki Ruotsi Venäjä nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäenpää tyytyväinen Suomen panssarivaunupäätökseen – Suomen on ensisijaisesti ajateltava omaa puolustustaan

Mäenpää kannattaa ukrainalaisten sotilaallista kouluttamista: ”Tieto ja taito eivät jakamalla vähene”

Tragedian kahdet kasvot: Turkin maanjäristys voi helpottaa Suomen ja Ruotsin tietä Natoon

Historioitsija Teemu Keskisarja syyttää suomalaista mediaa epärehellisyydestä sotauutisoinnissa: ”Valehteleminen ei kerta kaikkiaan toimi valeuutisia vastaan ”

Transnistria on ruutitynnyri Ukrainan ja Moldovan välissä – Cobasnan ammusvaraston räjähdysvoima vastaa ydinpommia

Veronmaksaja voi nukkua yönsä levollisesti – “Suomi-laiva on vastuunsa tuntevan miehistön käsissä”

Ruotsalaisten mielestä maata ei kannata puolustaa – vain neljä kymmenestä tarttuisi tosipaikan tullen aseeseen

Mäenpäällä edullinen keino puolustuskyvyn vahvistamiseksi – Puolustusvoimien käytöstä poistuva materiaali reserviläisten käyttöön
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää