

YLE AREENA
Purra ja Halla-aho Ylellä: Perussuomalaiset ei pyri miellyttämään vastustajiaan – ”Meillä on erittäin hyvä, johdonmukainen linja ja vielä paljon tekemistä”
Yle haastoi maanantain tv-tentissä perussuomalaisten puheenjohtajia Jussi Halla-ahoa ja Riikka Purraa puolueen tekemistä ratkaisuista, feminismistä ja sananvapaudesta.
Perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta kysyttiin maanantaina Ylen A-Studiossa yllättäen näkemystä feminismiin. Halla-aho määritteli, että feminismi on muuttunut joustavaksi käsitteeksi, jonka merkitys vaihtelee asiayhteydestä riippuen.
– Joidenkin mielestä se tarkoittaa miesten ja naisten välistä tasa-arvoa, tässä mielessä kuka tahansa meistä varmaan ilmoittautuu feministiksi. Käytännössä toki tiedämme, että poliittinen feminismi menee pidemmälle, se ei keskity pelkkään sukupuolten tasa-arvoon käytännön asioissa, vaan pikemminkin lietsoo jonkinlaista identiteettiin perustuvaa sotaa sukupuolten välille.
– Tässä merkityksessä perussuomalaiset ilman muuta on antifemninistinen puolue, Halla-aho sanoi.
Perussuomalaiset ei osallistu identiteettisotaan
A-Studion juontaja kysyi Halla-aholta, onko perussuomalaiset identiteettisodan toinen osapuoli.
– Me emme osallistu tähän sotimiseen, Halla-aho vastasi.
Hän korosti, että perussuomalaisten ohjelman ytimessä ovat sellaiset yhteiskunnalliset ilmiöt ja ongelmat jotka ovat pitkälti sukupuolineutraaleja.
– Toisin sanoen: suurin osa yhteiskunnan ongelmista koskettaa kaikkia ihmisiä riippumatta heidän sukupuolestaan, Halla-aho totesi.
Ideologinen feminismi liikkunut kauas tasa-arvosta
A-Studiossa perussuomalaisia edusti myös puolueen 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra, joka kertoi, että nuorempana hän oli feministi.
– Olen elänyt lapsuuteni pääasiassa kahdestaan äidin kanssa, ja minut on pienestä saakka opetettu siihen, että ”pidä puolesi, pärjäät ja voit tehdä mitä haluat”. Ymmärsin feminismin sillä tavalla, että naisten oikeudet ovat tärkeitä, mies ja nainen ovat tasa-arvoisia ja että Suomessa on hyvä olla.
Myös Purra moittii nykyistä, ideologista feminismiä siitä, että se on liikkunut hyvin kauas tasa-arvon ajatuksesta.
– Nykyinen feminismi lähestyy maailmaa eräänlaisen uhrinäkemyksen kautta. Se asettaa naisen tiettyyn uhripositioon, kuten monia muitakin vähemmistöjä. Nykyinen feminismi näkee, että olemme rakenteissa tapahtuvan syrjinnän, maskuliinisen tai patriarkaalisen väkivallan uhreja.
– Ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin joko ottaa uhriasema tai sitten jollain räväkällä, konventioita rikkovalla tavalla haastaa kaikki. Itse en näe tätä merkitykselliseksi asiaksi. Miesten ja naisten välillä on tiettyjä erilaisia standardeja, näin osin tulee ollakin. Ongelmia tulee tietysti ratkoa, mutta tämä nykyinen feminismi ei ole myöskään minun feminismiäni, Purra sanoi.
Perussuomalaiset on ruohonjuuritason liike
Perussuomalaiset erotti äskettäin kansanedustaja Ano Turtiaisen eduskuntaryhmästään. Purra taustoitti asiaa toteamalla, että perussuomalaisilla on poliittisia painopisteitä ja tavoitteita, jotka kuvaavat sitä, miten puolue haluaa muuttaa ja parantaa Suomea.
– Turtiaisen twiitti ei edistänyt tavoitteitamme, eikä kuvastanut puolueemme linjaa. Se oli vain kansanedustajalta huonoa harkintaa osoittava twiitti. Koska aiemmat puuttumiset vastaavaan some-toimintaan eivät ole tuottaneet tulosta, ryhmä oli sitä mieltä, että nyt oli tällaisen rangaistuksen aika.
Halla-aho myönsi, että perussuomalaisilta on joskus kuultu harkitsemattomia möläytyksiä aiemminkin. Halla-ahon mukaan se pitkälti johtuu siitä, että perussuomalaiset on ruohonjuuritason poliittinen liike.
– Meille tulee politiikan ulkopuolelta paljon tavallisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä tunne politiikan perinteisiä käytöstapoja. Virheitä on tapahtunut, mutta niistä pitää ottaa opiksi.
Kansanedustajilla laajennettu sananvapaus
Halla-aholta kysyttiin vielä kansanedustaja Juha Mäenpään eduskunnassa pitämästä, poliisitutkintaan johtaneesta puheenvuorosta. Mäenpäätä ei erotettu eduskuntaryhmästä.
Halla-aho korosti, että on mahdotonta vetää rajoja sille, minkä sanominen on moraalisesti tai eettisesti oikein.
– Me kuitenkin pidämme kestämättömänä sellaista tilannetta, jossa kansanedustajien sananvapautta aletaan perustuslain pääsäännöstä poiketen rikkomaan, koska tälle tielle ei ole loppua.
Purra sanoi, että perussuomalaisista tuskin on tulossa sen tyylistä salonkikelpoista puoluetta, jota perussuomalaisten poliittiset vastustajat ehkä haluaisivat.
– Emme me toisaalta haluakaan sellaiseksi päästä. Olemme 25-vuotias puolue ja virheistä tulee oppia. Meillä on erittäin hyvä, johdonmukainen linja ja meillä on vielä paljon tekemistä. Kykenemme varmasti olemaan näissä asioissa kriittisiä ja puhumaan kovaa, vaadittavalla tavalla, mutta me voimme myös välttää typeryyksiä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vastustajat salonkikelpoisuus Ano Turtiainen Kritiikki Riikka Purra Feminismi Juha Mäenpää Sananvapaus Yle Eduskuntaryhmä perussuomalaiset Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kahdesta hallituspuolueesta syydetään rankkaa vihapuhetta yksityishenkilön niskaan – Eva Biaudet osallistuu yksityishenkilön seksuaalisuuden julkiseen ivaamiseen – “Erityisen raukkamaista”

Antikainen: Rinteen lupaus vappusatasesta pelkkää sanahelinää

Poliisi tutkii valekuolleen irakilaisen turvapaikanhakijan juttua – vihreän sisäministerin suu meni suppuun eduskunnassa

Hallitus junaili terroristit Suomeen salaa – PS: Ministerit valehtelevat, virkamiehet valehtelevat, kaikki valehtelevat, jotta maahan saa tuotua Isis-liikkeeseen kuuluvia ihmisiä!

Halla-aho: Jos EU ei pysty suojelemaan jäsenmaitaan haittamaahanmuutolta eikä anna keinoja ratkaista ongelmia kansallisesti, se on vapaan liikkuvuuden ja unionin loppu

Eduskunnan kyselytunnista tuli ministerien väistelytunti – kansanedustajien kysymyksiin ei tule vastauksia, aikaa palaa turhaan jaaritteluun: ”Kiitoksia kysymyksestä”

Perustuslakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet: Syytelupaa ei pidä myöntää kansanedustaja Mäenpään tapauksessa

Eduskunta ei antanut suostumusta Mäenpään syyttämiseksi

Mäenpää huolestunut sananvapaustilanteesta: ”Demokratia ei voi toimia, jos erilaisten mielipiteiden esittämistä ei sallita”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.