

PS ARKISTO
Purra Ylen A-studiossa: EU:n ja Turkin neuvoteltava rajalla olevista siirtolaisista uudestaan – ”EU-valtiot eivät halua ottaa näitä ihmisiä vastaan”
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra muistutti eilen A-studiossa, että vaikka Turkki onkin avannut rajan Eurooppaan, Turkin ja EU:n välinen sopimus pakolaisista on edelleen voimassa. – EU:n on nyt tärkeintä saada sopimus uudelleen toimivaksi. Siitä me maksamme. Turkki on edelleen turvallinen maa, joten Turkissa olevat ihmiset voivat hakea turvapaikkaa myös Turkista.
Turkki on avannut Kreikan vastaisen rajansa ja tuhannet pakolaiset odottavat pääsyä Eurooppaan. Ylen A-studiossa keskusteltiin eilen illalla, mitä EU:n pitäisi tehdä. Ohjelmassa vieraina olivat perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra sekä kansanedustaja Emma Kari (vihr.).
Rajalla jopa meksikolaisia
Eri arvioiden mukaan Turkin ja Kreikan rajalle on kokoontunut tuhansia, ehkä jopa satatuhatta ihmistä. Purran mukaan kyseessä ovat niin sanotut sekoittuneet virrat.
– Se tarkoittaa, että siellä joukossa on esimerkiksi Syyriasta tulevia, sotaa ja vainoa pakenevia ihmisiä, mutta hyvin paljon myös muita. Tiedetään, että rajoille on pakkautunut myös paljon Turkissa jo useamman vuoden asuneita afgaaneja. Lisäksi olemme lukeneet lehdistä, että siellä on myös bangladeshilaisia, meksikolaisia, somaleja ja niin edelleen. Osalla, mutta ei kaikilla, on halu hakea turvapaikkaa.
Hän jatkoi, ettei raja-alueella voida tällä hetkellä määrittää, kuka tarvitsee turvapaikan ja kuka ei.
– Kreikka tällä hetkellä suojaa omaa aluettaan, eli toimii hyvin eri tavalla kuin vuonna 2015. Toisaalta myös tilanne Euroopassa on muutenkin erilainen. Tiedämme, että monella maalla on käynnissä väliaikaiset rajatarkastukset. Toisaalta myös komission, parlamentin ja neuvoston puheenjohtajilta on tullut hyvin erilaista viestiä kuin 2015. Nimenomaan on haluttu tukea Kreikkaa tässä toiminnassa.
Suomalaisetkin lomailevat Turkissa
Emma Karin mukaan ihmisille pitää antaa mahdollisuus turvapaikkamenettelyyn. Purran mielestä arvio turvapaikasta tulisi tehdä yleisesti aina turvapaikkamenettelyssä.
– Valitettavasti me tiedämme, että EU:n alueelle ja varsinkin pohjoismaihin tulevilla ihmisillä on taipumus jäädä maahan, saa ihminen kansainvälistä suojelua vai ei. Esimerkiksi tällä hetkellä hallitus on tekemässä sellaista muutosta maahanmuuttopolitiikkaamme, että se edelleen tulee helpottamaan ja lisäämään maahan jäämistä.
Kreikka on ilmoittanut, ettei se aio ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia ainakaan kuukauteen. Purra muistutti, että Turkki on turvallinen maa, jossa suomalaisetkin käyvät lomailemassa.
– Ensinnäkin: ihmiset voivat hakea turvapaikkaa Turkista. Toisekseen, edelleen on voimassa Turkin ja EU:n välinen sopimus. Se, että sitä on romutettu yksipuolisella ilmoituksella, on sitten toinen asia. Totta kai EU:n on tärkeintä saada tämä sopimus uudelleen toimivaksi. Siitä me maksamme.
Emma Karin mukaan muiden EU-maiden pitäisi auttaa Kreikkaa, jotta muut EU-jäsenvaltiot voisivat auttaa turvapaikkahakemusten käsittelyssä.
Sisäiset siirrot eivät ole ratkaisu
Syyrian Idlibissä on noin miljoona ihmistä, jotka mahdollisesti ovat jossain vaiheessa pyrkimässä rajan yli Turkkiin, minkä lisäksi Kreikan ja Italian leireillä on tuhansia ihmisiä.
Purran mukaan EU:n pitäisi siirtää kaikki sisäisiin siirtoihin ja kotouttamiseen menevät varat näille leireille.
– Eli että esimerkiksi Kreikan leireillä olot saadaan sellaisiksi, että siellä pystyy olemaan. Yksinkertaiset asiat, kuten majoitus ja hygienia pitäisi saada toimimaan.
Purra arvioi, että vihreiden Kari viittasi muiden EU-maiden auttamisella ihmisten sisäisiin siirtoihin.
– Itse en lainkaan usko, että siirrot olisivat minkäänlainen ratkaisu konflikteihin, joista ihmisiä tulee, puhumattakaan laajemmin ajatellen siirtolaispaineen takana olevia globaaleja ongelmia.
A-Studion juontaja kysyi, mikä olisi pitkän ajan ratkaisu leireillä oleville ihmisille.
– Kansainvälinen suojelu voidaan sopimusten nojalla myös lakkauttaa, kun alkuperäinen tilanne, jonka takia suojeluasema on saatu, lakkaa. Totta kai me toivomme, että konflikti saadaan jossain vaiheessa ratkaistua ja ihmisillä on mahdollisuus palata omaan kotiin. Yleensä ihmiset haluavat palata kotiin, Purra sanoi.
Vihreiden Karin mukaan nimenomaan EU:n pitäisi kantaa suurempi vastuu maailman hädänalaisista, esimerkiksi kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta.
Vain muutama maa taakanjakana
Turkin ja EU:n välisen sopimuksen mukaan Turkki pitää siirtolaiset maassa ja ottaa heitä jopa takaisin Kreikasta. Vastineeksi EU rahoittaa Turkin pakolaistoimintaa. Sopimuksen hinta oli kuusi miljardia, josta Turkki on saanut alle puolet.
Purran mukaan EU:n ja Turkin tehtävänä on keskenään neuvotella jatkosta, eli mitä tehdään ja minkälaisilla summilla.
– Moraaliselta kannalta tarkastellen tällainen kaupankäynti asioista ei ehkä ole oikein. Silti se on täyttä totta kansainvälisessä politiikassa. EU-valtiot eivät halua ottaa näitä ihmisiä vastaan. Juuri siitä syystä EU:ssa ei ole yhtenäistä turvapaikkapolitiikkaa, ei taakanjakomekanismia eikä pysyvää järjestelyä. Silloin kun taakkaa jaetaan, on vain muutama maa, jotka ottavat ihmisiä vastaan. Suomi yleensä aina mukana, mutta parempaakaan ratkaisua ei ole.
– Me (perussuomalaiset) olemme ohjelmissamme myös linjanneet, että jos onnistumme saamaan humanitaarisen maahantulon Suomeen loppumaan, olemme valmiita resursoimaan enemmän siellä paikan päällä auttamiseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- turvallinen maa siirtolaisvyöry vetovoimatekijät Kansainvälinen suojelu Pohjoismaat Maahanmuuttopolitiikka Riikka Purra Emma Kari Eurooppa Turkki vihreät perussuomalaiset hallitus Kreikka EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Packalén MTV:n uutisaamussa: Terroristijärjestöjen tukeminen kiellettävä – “Jos Idlib kaatuu, Turkki ei tule ottamaan näitä jihadisteja itselleen”

PS haluaa tuntuvia tiukennuksia kansalaisuuslakiin: ”Somali saa helpommin kansalaisuuden kuin suomalainen Ahvenanmaalta kotipaikkaoikeuden”

Antikainen: Rajat suljettava ennen uutta turvapaikanhakija-aaltoa

Uusi siirtolaiskriisi uhkaa – perussuomalaisten Halla-aho ja Purra: Näin Suomen pitää toimia

Huhtasaari: EU:n harkittava pakotteita Turkkia vastaan

DN: Turkin armeija mukana rahtaamassa pakolaisia Kreikkaan

Tutkimus: Lähes puolet arabinuorista haaveilee siirtolaisuudesta – Eurooppaan kohdistuva paine on valtava

Ohisaloa hiillostettiin Kreikka-lausunnosta – pyöritteli päätään ja viittasi kansainvälisiin sopimuksiin, mutta ei vastannut kysymykseen
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.