Työmiehen tuumaustunnilla esiintyi eilen kotitalonsa menettänyt, perheensä terveydestä äärimmäisen huolestunut isä. Hän kertoi riipaisevassa puheenvuorossaan havainnoistaan teollisen mittakaavan tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista ja toivoi, että huoli otettaisiin vakavasti.

Ilpo Forsmanin ja kymmenien muiden kotinsa jättämään joutuneiden perheiden tilanteesta kuultuaan perussuomalaiset nostivat ongelman julkisuuteen ja esittivät, että asia tutkittaisiin perin pohjin.

– Minkälaisen vastanoton asia sai? Pilkkaaminen, mustamaalaaminen ja vähättely alkoivat välittömästi. Pilkkaajien varmuus on uskomaton, koska asiaa ei ole kattavasti tutkittu, ihmettelee perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.

THL väittää ilman tutkimustietoa

THL:n tutkijat väittävät, että olisi erittäin epätodennäköistä, että tuulivoimaloiden tuottama infraääni aiheuttaisi terveyshaittoja. THL:n tutkijat epäilevät, että oireiden taustalla olisivat tuulivoimaan liittyvät pelot ja negatiiviset odotukset, jotka saattavat ihmiset oireilemaan.

– THL:n kanta on ongelmallinen, koska teollisen luokan, 3-5 MW tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista ei ole olemassa kattavaa tutkimustietoa. Esimerkiksi Forsman kertoi, että laitos oli yrittänyt mitata infraääntä laitteilla, jotka eivät pysty mittaamaan kyseessä olevan taajuusalueen infraääntä. THL ei voi puhua tässä asiassa tiedeyhteisön nimissä, koska asiaa ei ole kattavasti tutkittu, Putkonen muistuttaa.

– Mikä pelko tai ennakkoluulo sairastuttaa alle yksivuotiaan lapsen tai aiheuttaa eläimille keskenmenoja? Emme tiedä. Asiasta ei ole tieteellistä näyttöä.

Putkonen painottaa, että perheiden terveysongelmat ovat tosiasia.

– Se, että terveysongelmat katoavat perheiden siirtyessä pois tuulivoimaloiden vaikutuspiiristä, on yhtä lailla tosiasia.

Altistusalueella satojatuhansia ihmisiä

Suomeen on rakennettu parin viime vuoden aikana runsaasti maailman mittakaavassa poikkeuksellisen massiivisia tulivoimaloita. Voimalat on sijoitettu ryppäisiin kotien läheisyyteen.

– On käsittämätöntä, että Suomeen on asiaa perinpohjaisesti tutkimatta saatu rakentaa laitoksia, jotka mahdollisesti vaarantavat satojentuhansien ihmisten terveyden. Yhtä käsittämätöntä on, että THL kuittaa terveysongelmat epäilyillä luulosairaudesta, Putkonen jyrähtää.

– Perussuomalaiset ovat vaatineet avointa, läpinäkyvää tutkimusta tuulivoimaloiden terveysriskeistä. Tutkimus on toteutettava avoimesti ja läpinäkyvästi niin, ettei yhdelläkään tutkijalla saa olla sidonnaisuuksia tuulivoimatoimijoihin. Tutkimukset on aloitettava välittömästi.

SUOMEN UUTISET