Tuulivoimaloiden infraäänen haitalliset terveysvaikutukset ovat konkretisoituneet ikävällä tavalla. Useat kymmenet ihmiset oireilevat länsirannikon tuulivoima-alueilla. Parisataa ihmistä on paennut kodeistaan terveysongelmien takia.

Länsi-Suomessa sijaitsevassa Kurikassa asuva toimittaja ja hevosyrittäjä Leena Kurikka on yksi tuulivoimaloiden uhreista. Hän asuu 10 kilometrin päässä Ilmajoen Santavuoren voimaloista.

– Minulla ei ollut mitään oireita ennen tuulivoimaloiden käynnistymistä. Sen jälkeen minulla on ollut korva- ja sydänoireita, päänsärkyä sekä uni- ja nukahtamishäiriöitä, Kurikka kertoo.

”Taloni tärisee koko ajan”

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry kertoo nettisivuillaan, että suurten tuulivoimaloiden melu saattaa tunkeutua kaukaakin rakenteiden läpi ja aiheuttaa unihäiriöitä ja stressiä.

Melun aiheuttama stressi vaikuttaa aineenvaihduntaan ja lisää mm. sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

– Verenpainemittarin mukaan verenpaineeni nousee kun tuulivoimalat ovat käynnissä. Taloni tärisee ja jurisee koko ajan. Joudun lähtemään kerran viikossa yöksi pois kotoa, jotta voin nukkua kunnolla, Kurikka selvittää.

Lääkäri vahvisti epäilykset

Kurikan mukaan hänen oireensa katoavat, kun tuulivoimalat eivät ole käynnissä tai hän lähtee vähintään 20 kilometrin päähän tuulivoimaloista.

– Mietin viikoittain, joudunko muuttamaan pois kotoa. En kuitenkaan tiedä, minne muuttaisin.

Tuulivoimaloiden infraäänelle on olemassa oma tautiluokitus.

– Sain omalta työterveyslääkäriltä diagnoosin, että oireeni johtuvat värähtelyn vaikutuksesta. Moni lääkäri ei uskalla sitä kirjoittaa. Onneksi minulla oli rohkea lääkäri, Kurikka mainitsee.

Perheitä paennut kodeistaan

Kurikka on kartoittanut tuulivoimaloiden terveysvaikutuksia ihmisiin ja eläimiin.

– Olen saanut paljon yhteydenottoja pitkin länsirannikkoa. Ihmisten tilanne räjähtää kohta käsiin. Ainakin parisataa ihmistä on muuttanut pois kodeistaan oireiden takia, Kurikka kertoo.

Oireet ovat helpottuneet tai kadonneet, kun asukkaat ovat muuttaneet pois voimaloiden tuntumasta. Tuulivoimapakolaisten lisäksi Kurikka tietää ihmisiä, jotka joutuvat asumaan oireista huolimatta kodeissaan.

– He eivät tiedä, mistä oireilu johtuu tai ovat hiljaa siinä toivossa, että saisivat talonsa vielä myytyä. Sen myyminen on vaikeaa, jos kertoo oireilusta. Moni lapsiperhe on pannut taloremontin jäihin odottaessaan tuleeko lähistölle voimala vai ei.

Keskenmenot lisääntyneet

Tuotanto- ja kotieläimillä on ilmennyt vakavia ongelmia, sen jälkeen kun tuulivoimalat ovat käynnistyneet. Kurikka on saanut ongelmista tietoja maatilojen isänniltä ja emänniltä sekä kenneleistä.

– Lehmillä on tiinehtymisongelmia ja keskenmenot ovat lisääntyneet valtavasti. Ennen kiltit hevoset ovat muuttuneet aggressiiviseksi. Äkkikuolemat ovat lisääntyneet sikaloissa. Koirilla on tiinehtymisongelmia ja käytösmuutoksia, Kurikka luettelee.

Tarvitaan laaja ja puolueeton tutkimus

Kurikan mielestä Suomessa tarvitaan laaja ja puolueeton tutkimus tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista. Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa on pysäytetty suurten tuulivoimaloiden rakentaminen, kunnes tuulivoiman meluhaitat on kunnolla tutkittu.

– Onneksi perussuomalaiset ovat tarttuneet tähän ongelmaan ja alkaneet tehdä jotain sen eteen, Kurikka kiittelee.

Kurikka ottaa vastaan tietoa tuulivoimaloiden vaikutuksista eläimiin osoitteessa: tuuli@bigmamasranch.com.

MIKA RINNE