Ilpo Forsmanin perhe rakensi unelmiensa omakotitalon Merikarvialle joitakin vuosia sitten, mutta joutui pakenemaan sieltä terveysoireiden takia. 11-henkinen perhe on asunut jo toista vuotta evakossa Nakkilassa.

– Jouduimme muuttamaan pois kodista tuulivoimaloiden infraäänipäästöjen vuoksi. Infraääni on matalataajuista ääntä, jota ihmiskorva ei kuule, Ilpo Forsman selvittää.

Perheelle vakavia oireita

Perheen talon lähelle rakennettiin kahdeksan tuulivoimalaa. Ne otettiin käyttöön joulukuussa 2014, jonka jälkeen perheenjäsenet alkoivat oireilla.

– Ensimmäiset oireet olivat korvien lukkiutumista, päänsärkyä, pahoinvointia, kutinaa niskan seudulla, univaikeuksia, voimattomuuden tunnetta ja ahdistuneisuutta, Forsman luettelee.

Oireet pahenivat kun lapset viettivät enemmän aikaa kotona koulujen kesälomalla.

– Yksi lapsista sai migreenikohtauksen, johon liittyi voimakas oksentaminen. Vaimo heräili jatkuvasti öisin hikisenä, pulssi korkealla ja pelkotilassa. Päiväsaikaan hänet jouduttiin kaksi kertaa viemään ambulanssilla sairaalaan, Forsman kertoo.

Oireet hävisivät kun perhe matkusti kotoaan muualle viikonlopuksi. Oireet palasivat, kun he palasivat takaisin.

”Syyn löytyminen sekä helpotus että järkytys”

Forsmanin mukaan vaimoa ja nuorin lapsista kärsivät eniten oireista, koska he viettivät päivät kotona. Jossain vaiheessa vaimo alkoi epäillä ongelmien johtuvan tuulivoimaloista.

Perhe alkoi selvittämään voimaloiden vaikutuksia ongelmiinsa, sillä heidän elämässä, asuinpaikassa tai talossa ei ollut tapahtunut mitään muita muutoksia kuin tuulivoimaloiden käynnistyminen.

– Oireiden syyn löytyminen oli meille sekä suuri helpotus että järkytys. Oireet täsmäsivät yksi yhteen niiden tutkimusten kanssa, joita on julkaistu tuulivoimaloiden tuottamien infraäänien terveysvaikutuksista Australiassa, USA:ssa ja Kanadassa.

– Niin kauan kuin voimalat pyörivät, niin meillä ei mitään mahdollisuutta palata kotiimme, Forsman harmittelee.

Yhteydenottoja kymmeniltä perheiltä

Forsman on tehnyt kaikkensa ja yrittänyt korjata tilannetta ottamalla yhteyttä alueen kunnanjohtajiin ja terveysviranomaisiin. Hänen mielestään viranomaiset tuntuvat olevan avuttomia tilanteen edessä.

– Tuulivoimaloita rakennettaessa ei millään tavalla tarvitse ottaa huomioon niiden aiheuttamia infraääniä. Melumallinnokset ja ohjearvot tehdään Suomessa ainoastaan korvin kuultavalla taajuusalueella, Forsman toteaa.

Julkisuudessa perheensä tilanteesta kertonut Forsman on saanut kymmeniltä perheiltä yhteydenottoja, jotka pitävät oireilunsa syynä tuulivoimaloita.

– Yksistään länsirannikko täyttyy kovaa vauhtia tuulivoimapuistoista. Miten käy kansalaisten terveydelle, jos sadat tuhannet suomalaiset altistuvat pitkäaikaisesti infraäänille, Forsman kysyy.

Tuulivoima-ala kieltää haitat

Tuulivoima-alan edunvalvontajärjestönä toimii Suomen Tuulivoimayhdistys ry (STY), jonka päämaja on Jyväskylässä. Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen pitää väitteitä tuulivoimaloiden terveyshaitoista tuulesta temmattuina.

– Eri tutkimusten mukaan tuulivoiman äänellä ei ole todettu olevan terveysvaikutuksia silloin kun ääni ei ole kuultavissa. Kun tuulivoimalan ääni alittaa säädetyt ohjearvot, ei terveyshaittoja tutkimusten mukaan pitäisi syntyä. Kuultava ääni saattaa toki ärsyttää jotain ja vaikuttaa sitä kautta negatiivisesti terveyteen, Mikkonen sanoo.

Mikkonen pitää valitettavana sitä, että on perheitä, jotka oireilevat ja kokevat syylliseksi tuulivoimalan.

– En ota kantaa yksittäistapauksiin. Oireet ovat varmaan oikeat, mutta pitää aina selvittää, mistä ne johtuvat. Jos ihmistä pelotellaan jollain asialla ja ihminen huolestuu, voi se tutkimusten mukaan aiheuttaa fyysisiä oireita.

Biolääketieteen professori sairastuneiden puolella

Ylen haastattelema (13.10.2015) biolääketieteen professori Mariana Alves Pereira on yhdistänyt tuulivoimalan vaikutukset vibroakustiseen oireyhtymään, joka aiheuttaa mm. verenkiertoelinten seinämien paksuuntumista. Mikkonen korostaa, että Pereiran näkemyksiä ei ole hyväksytty laajasti tiedepiireissä.

– Uusiutuvaa energiaa tarvitaan lisää. Ei ole haitatonta energiamuotoa. Mahdollisten rajoitusten pitää perustua tutkittuun tietoon eikä uskomuksiin, Mikkonen toteaa.

Infraäänen vaikutuksesta vähän tietoa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on saanut jonkin verran yhteydenottoja ihmisiltä, joiden mukaan heidän oireilunsa johtuu tuulivoimaloiden tuottamasta kuuloalueen alapuolella olevasta infraäänestä.

– Tiedeyhteisön nykykäsityksen mukaan on epätodennäköistä, että infraäänellä olisi vaikutuksia terveyteen tuulivoimaloiden ympäristössä toteutuvilla äänenpainetasoilla, THL:n tutkija Anu Turunen sanoo.

Toisaalta asiaa on tutkittu vähän. Turusen mukaan selkeää tieteellistä näyttöä on vain siitä, että kuultavissa oleva tuulivoimamelu voi häiritä.

– Meidän kyselytutkimuksemme mukaan varsin harva kokee tuulivoimaloiden tuottaman melun häiritsevän merkittävästi oleskelua sisällä tai nukkumista. Lisäksi oireilun yleisyys oli samaa suuruusluokkaa riippumatta etäisyydestä lähimpään tuulivoimalaan.

Turusen mielestä tuulivoimamelun terveysvaikutuksia on perusteltua tutkia lisää, jotta asiasta saadaan varmuus ja pelot hälvenevät.

– Vaikka tieteellistä näyttöä tuulivoimaloiden tuottaman infraäänen vaikutuksista ei toistaiseksi ole, ihmisten huoli on todellista ja se on syytä ottaa vakavasti, Turunen painottaa.

Tanskassa tekeillä laajempi tutkimus

THL aikoo selvittää tulevaisuudessa tuulivoimamelun terveysvaikutuksia muun muassa mittaamalla kuultavaa ja infraääntä tuulivoima-alueilla.

Lisäksi kuluvan vuoden aikana Tanskasta odotetaan laajan rekisteritutkimuksen tuloksia siitä, ovatko esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet yleisempiä tuulivoimaloiden lähellä asuvien joukossa kuin muussa väestössä.

Tilaisuuden jälkitallenne:

Tuumaustunnin tallenne. 1 h 11 min.

MIKA RINNE