Hallitus on sopinut vuoteen 2030 tähtäävästä energia- ja ilmastopaketista.

Jo hallitusohjelmassa oli punaisen lankana, että ulkomaista tuontienergiaa, öljyä ja kivihiiltä korvataan kotimaisilla energianläheteillä. Sama linja jatkuu nyt energia- ja ilmastostrategiassa, joka nojaa vahvasti kotimaiseen bioenergian käytön lisäämiseen.

– Samalla on pidetty kiinni perussuomaisille tärkeistä ilmastopoliittisista lähtökohdista: teollisuuden kansainvälisestä kilpailukyvystä ja hiilivuodon torjunnasta. Tältä pohjalta on nyt sitten haettu hallituksen yhteinen kompromissi ja yhdessä sovitusta pidetään yhdessä myös kiinni, korostaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström.

– Kaksi asiaa energia- ja ilmastostrategiasta ovat jo valaneet eniten palstamillimetrejä. Kivihiili ja tuulivoimatuet olivat eittämättä myös vaikeimpia asioita. Niistäkin löydettiin siedettävät kompromissit hallituskolmikon sisällä.

Ihmiset sairastuneet tuulivoimaloiden läheisyydessä

Tuulivoima on perinteisesti herättänyt tunteita puolesta ja vastaan.

– Vanhasen II hallitus rakensi takuuhintaan perustuvan syöttötariffijärjestelmän. Perussuomalaiset eivät hyväksyneet sitä, emmekä hyväksy nytkään. Varoitimme oppositiossa ollessamme syöttötariffijärjestelmän turmiollisuudesta valtiontaloudelle ja sähkömarkkinoiden toimivuudelle. Näin ei voida jatkaa. Jo hallitusohjelmaneuvotteluissa saimme sovittua nykymuotoisen syöttötariffipiikin kiinni laittamisesta, Lindström toteaa.

– Noin kolme kuukautta sitten tietoomme tuli hälyttäviä viestejä. Tuulivoiman läheisyydessä asuvilla on ilmennyt vakavia terveysongelmia. Tuulivoimaloiden altistumisalueella asuvilla on todella hätä. Nyt hallitus on valmis teettämään terveysvaikutustutkimuksen ennen kuin aloittaa uuden uusiutuvan energian tukijärjestelmän lakivalmistelun.

Valtio ei tue ilman tutkimusta

Tuulivoiman osalta tukijärjestelmän tulevaisuus ratkeaa vasta terveysvaikutustutkimuksen jälkeen.

– Infraäänisaasteen aiheuttamat terveysriskit voidaan osoittaa läpinäkyvästi ja luotettavasti vasta selvitystyön ja tutkimusprojektin myötä. Tämäkin tutkimus on poissulkeva. Jos infraääni ei ole oireilun syy, silloin on etsittävä syy sairastumisiin ja oireiluun muusta. Valtio tuskin voi tukea mitään tuotantoa, joka aiheuttaa vakavia terveysriskejä, ministeri Lindström korostaa.

SUOMEN UUTISET