Ylen Ajankohtainen kakkonen tarttui 2015 loppupuolella outoon ilmiöön. Tuulivoimaloiden lähistöllä asuvat ihmiset olivat kokeneet selittämättömiä oireita, ja pahimmillaan jotkut ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Ylen haastattelema Ilpo Forsman on eräs heistä.

– Mitta tuli täyteen, kotona ei voinut olla. Ambulanssiakin tarvittiin useaan otteeseen, mutta lääkäreiltä ei löytynyt selityksiä siihen, mikä vaivaa. En halua ketään lääkäriä sormella osoittaa. Tämä on uusi asia kaikille ja hekin ovat tietenkin uuden asian kanssa ihmeissään, Forsman totesi Ylelle.

– Kun me poistumme kotoa, oireet alkoivat poistua, verenpaineet ja pulssit tasaantuivat, niin eihän sitä voida edes tutkia, Ilpo Forsman kelaa tapahtumia.

Infraäänisaaste syypää?

Ylen juttu jatkuu seuraavasti:

”Lomalla ja muualla ollessa Forsmanin perheen oireet helpottivat, mutta kotona tilanne paheni. Ainoa muutos asuinympäristössä on ollut tuulivoimala-alueen kahdeksan tuuliturbiinin käynnistyminen. Lähimmät pyörivät noin puolentoista kilometrin päässä Forsmanien omakotitalosta.

Forsman etsi tietoja ja löysi tutkimuksia infraäänien terveysvaikutuksista. Perheenjäsenten kokemat eri vaivat, kuten korvien lukkiutuminen, unettomuus, voimattomuus, päänsärky, pahoinvointi, epämääräiset kivut ja verenpaineen ja pulssin kohoaminen vastasivat infraäänistä tiedettyjä oireita.

Infraäänillä tarkoitetaan niin matalia taajuuksia, ettei korva niitä kuule. Kysymys on alle 20 hertsin paineaalloista.

Perhe on asunut viime kuukaudet 40 kilometrin päässä omakotitalostaan, ja lähes kaikkien kaikki oireet ovat poistuneet.

– Sillä perusteella mitä on asioita tutkittu ja selvitetty ja se mitä empiirisiä havaintoja voi kymmenhenkisen perheen kautta tehdä ja se mitä on kaveriperheitä, jotka kärsivät näistä samoista ongelmista, en näe mitään muita vaihtoehtoja kuin tuulivoimaloiden tuottama infraääni, matalataajuinen paineaalto.

– Puhutaan herkistymisestä, sairastumisesta.”

Katso Ylen Ajankohtaisen kakkosen videotallenne täältä >

Mistä on kyse?

Tuulivoimaloiden terveysvaikutuksia on selvitetty lukuisissa tutkimuksissa. Altistumistapauksia on raportoitu useissa maissa, mutta selvän syy-yhteyden osoittaminen on kiven takana.

Perussuomalaiset käsittelee asiaa torstaina tuumaustunnilla kello 10 alkaen.