Saudi-Arabian ja Jemenin välisellä rajalla epäillään tapahtuneen vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan saudijoukot olisivat surmanneet satoja Saudi-Arabiaan laittomasti yrittäneitä afrikkalaisia. Maan hallitus kiistää väitteet.

Rajavartijoiden epäillään surmanneen satoja Saudi-Arabiaan laittomasti yrittäneitä siirtolaisia maan etelärajalla, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Ihmissalakuljettajat kuljettavat laittomia maahantulijoita huthikapinallisten hallitsemasta Jemenin luoteiskolkasta Saudi-Arabiaan.

BBC:n artikkeli perustuu Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön raporttiin, jossa siirtolaiset kertovat joutuneensa saudipoliisien ja -sotilaiden tulituksen kohteeksi. Saudi-Arabia on kiistänyt väitteet rajalla tapahtuvista järjestelmällisistä veriteoista.

Monet laittomasti Saudi-Arabiaan yrittävistä ovat Etiopiasta. Mukana on myös paljon naisia ja lapsia. He kertovat BBC:lle yrittävänsä päästää rikkaaseen Saudi-Arabiaan saadakseen töitä.

Ihmissalakuljettajat rikastuvat

YK:n kansainvälisen siirtolaisjärjestön mukaan kymmenet tuhannet etiopialaiset ja somalit pyrkivät joka vuosi Afrikan sarvesta Adenin lahden yli Jemeniin ja sieltä edelleen Saudi-Arabiaan. Jotkut hukkuvat jo merimatkan aikana.

Jemenissä laittomat siirtolaiset saattavat joutua pahoinpidellyiksi ja vangituiksi lunnaiden kiristämistä varten. Lunnaisiin ja ihmissalakuljettajien palkkioihin voi kulua tuhansia euroja, mikä on iso raha köyhille ihmisille. Siirtolaisia rahastavat ihmissalakuljettajien lisäksi myös huthikapinalliset, jotka pitävät valtaa Jemenin luoteisosassa.

Rajaseudun levottomuutta selittää Saudi-Arabian hallituksen ja Jemenin huthikapinallisten välinen aseellinen konflikti. Iranin tukemat huthit ovat shiiamuslimeja. Saudi-Arabia puolestaan tukee Jemenin hallitusta taistelussa kapinallisia vastaan. Saudit ovat valtaosin sunnimuslimeja.

Kuolleita jopa tuhansia

Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön raportti kattaa maaliskuun 2022 ja tämän vuoden kesäkuun välisen ajanjakson. Siinä kuvataan 14 lähietäisyydeltä tapahtunutta ampumista ja 28 tapausta, joissa laittomat siirtolaiset ovat joutuneet tykistötulen kohteeksi.

Kuolonuhrien tarkkaa määrää on vaikea saada selville, mutta ihmisoikeusjärjestön mukaan kuolleita on vähintään 655, mahdollisesti tuhansia. Järjestön mukaan toiminta on niin laajaa ja järjestelmällistä, että kyseessä saattaa olla rikos ihmisyyttä vastaan.

Mixed Migration Centre -järjestön mukaan siirtolaisjoukkoihin kohdistetaan konekivääri- ja kranaatinheitintulta. Kiinni jääneiltä rajanylittäjiltä kysytään kumpaan jalkaan he haluavat tulla ammutuiksi. Monet ihmisoikeusjärjestöjen haastattelemat afrikkalaiset ovat kertoneet menettäneensä tällä tavoin toisen tai molemmat jalkansa.

Vallanpitäjät kiistävät kaiken

Myös YK:n asiantuntijat ovat raportoineet, että Saudi-Arabian turvallisuusjoukot kohdistavat järjestelmällisesti ja laajamittaisesti käsiaseiden ja tykistön tulta siirtolaisiin Jemenin vastaisella rajalla. Saudi-Arabian hallitus on kiistänyt, että tappaminen olisi järjestelmällistä tai laajamittaista.

Jemenin luoteisosaa hallussaan pitävät huthikapinalliset ovat kiistäneet toimivansa yhteistyössä ihmissalakuljettajien kanssa. He kertovat pitävänsä ihmissalakuljettajia rikollisina.

SUOMEN UUTISET