Varsinaissuomalainen PS-kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa vaatii Suomelta aktiivisia toimia Suomesta ulkomaille vietävien eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva Elomaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen Suomesta ulkomaille vietävien eläinten hyvinvoinnin varmistamisesta ja vientieläinten huomioimisesta työn alla olevassa eläinsuojelulainsäädännön uudistamisessa.

– Suomen tulee toimia aktiivisesti eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi. Mielestäni meidän on vastuullisesti pyrittävä turvaamaan myös Suomesta ulkomaille vietävien eläinten hyvinvointi. Tarvittaessa tämä tarkoittaa eläinten viennin rajoittamista, jos on syytä epäillä niiden hyvinvoinnin olevan uhattuna, Elomaa sanoo.

Sinikettujen vienti Kiinaan huolestuttaa monia – syystäkin

Eri mediat ovat uutisoineet viime aikoina näkyvästi sinikettujen kuljettamisesta Suomesta Kiinaan. Eläimet viedään Suomessa toimivalta kiinalaisomistuksessa olevalta turkistarhalta ja kuljetettavia kettuja on vähintään kaksituhatta. Kuljetuksen on määrä tapahtua lähipäivinä. Kyseessä on siitoseläinten vienti, mikä on herättänyt laajaa vastustusta suomalaisten turkistarhaajien keskuudessa. Tämä nähdään vakavana uhkana heidän elinkeinolleen.

– Eläinten hyvinvointi tämän Kiinan-kuljetuksen aikana ja olosuhteet perillä epäilyttävät monia ja syystäkin. Ymmärrän myös suomalaisten turkistarhaajien huolen. Mielestäni nämä kuljetukset pitäisi estää ja selvittää perinpohjaisesti, millaisiin olosuhteisiin kettuja ollaan täältä viemässä, Elomaa toteaa.

Suomi edelläkävijä eläinten kohtelussa

Epäkohdista huolimatta turkiseläinten oltavat ovat Suomessa paremmat kuin monessa muussa maassa. Täällä eläinten hyvinvointia turvaava lainsäädäntö on myös tiukempaa kuin esimerkiksi EU:n ulkopuolisissa valtioissa keskimäärin.

– Nyt tarvitaan ministeriön ja viranomaisten taholta nopeaa toimintaa tämän tapauksen osalta. Pidän äärimmäisen tärkeänä, että eläinsuojelulainsäädännön uudistamisessa otetaan huomioon myös vientieläimet. Mielestäni Suomen tulee pyrkiä olemaan esimerkkinä muulle maailmalle vastuullisessa eläintenpidossa niin tuotanto- kuin lemmikkieläinten osalta. Myös turkistarhauksen kohdalla meillä riittää vielä paljon parannettavaa, Elomaa päättää.

Suomen Uutiset