Kansanedustaja Leena Meri haluaa varsarahan takaisin suomenhevosten kasvattajille. Vaatimustaan Meri perustelee suomenhevoskannan pienenemisellä ja sukulinjojen kaventumisella.

Leena Meri jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi.

– Suomenhevosten määrä on romahtanut huolestuttavasti. Kasvattajat tarvitsevat konkreettista apua ja porkkanaa, jotta tämä maailmalla ainutlaatuinen hevosrotu saataisiin säilytettyä. Tällä hetkellä kasvatustoiminta lepää monien hyväntahtoisuuden varassa.

– Ennätysmäärä suomenhevosia oli vuonna 1950, jolloin niitä oli Suomessa peräti 410 000 yksilöä. Tänä päivänä vastaava luku on noin 20 000. Romahdusta ei selitä pelkästään tekniikan kehitys, sillä myös 2010-luvulla syntyvien varsojen määrä on laskenut. Siinä missä 10 vuotta sitten varsoja syntyi reilut 1400, nykyään luku on enää noin tuhat, Meri kertoo.

Ammattilaisilta hätähuuto

Meri kysyy kirjallisessa kysymyksessään, mitä konkreettisia toimenpiteitä hallitus aikoo tehdä ainutlaatuisen suomenhevosrodun säilyttämiseksi ja suunnitellaanko varsarahan palauttamista kasvattajien työn tukemiseksi.

– Hevoset, hevostalous ja raviurheilu ovat aina olleet iso osa suomalaista yhteiskuntaa. Hevostalous työllistää noin 15 000 henkeä osa- tai kokoaikaisesti. Työllistäviä aloja ovat esimerkiksi tallit, ravihevosten valmennus ja eläinlääkäripalvelut. Lisäksi välillisesti työllistäviä aloja ovat tapahtuma-ala, lääketeollisuus ja varusteiden valmistajat, Meri luettelee.

– Alan ammattilaiset ovat ehdottaneet runsaasti erilaisia toimia tilanteen korjaamiseksi. Yksi niistä olisi tuoda niin kutsuttu varsaraha takaisin kasvattajille. Palautteen perusteella myös kasvattajapalkintojen jako tulisi palauttaa tasapuolisemmaksi. Suomenhevoset saavat pienemmät palkinnot kuin lämminveriset hevoset. Lisäksi ikäluokkien palkintoja tulee tasapuolistaa.

Suomen itsenäisyyden symbolieläin

Meri muistuttaa, että suomenhevonen on ainoa alkuperäinen suomalainen hevosrotu ja Suomen itsenäisyyden symbolieläin. Suomenhevonen täytti 110 vuotta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotena.

– Suomenhevonen palveli uskollisesti ihmisen rinnalla Suomen sodissa ja jälleenrakennuksessa. Jos kanta köyhtyy ja menetetään, on menetys lopullinen. Tähän tulee viimein herätä konkreettisilla toimenpiteillä. On vain yksi suomenhevonen, jota emme saa menettää, Meri sanoo.

SUOMEN UUTISET