Iltalehti uutisoi perjantaina Poliisihallituksen pilotoimasta sisäisestä ”eettisestä kanavasta”, jonka kautta poliisit ovat voineet käräyttää työtovereitaan nimettömästi. Tämä kaikessa hiljaisuudessa käyttöönotettu ilmiantokanava on herättänyt voimakasta kritiikkiä kentällä.

– Valmistelu on tapahtunut ilman tiedottamista ja jopa poliisien oikeusturva on jäänyt varmistamatta, jyrähtää poliisiasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen.

”Stasilta lainattu idea”

Ilmiantokanavan käyttöönotto on Ronkaisen mielestä vihoviimeinen idea.

– Työkaverien kyttääminen ja varpaillaan oleminen tulee olemaan työhyvinvoinnille ja -viihtyvyydelle täyttä myrkkyä. Mihin tarpeeseen tällä lähinnä Stasilta lainatulla idealla vastataan?

Ronkainen ihmettelee blogissaan, lieneekö samanlaista järjestelmää missään muussa työyhteisössä.

– Jos huoli on case Aarnion -kaltaisesta epäilystä poliisiin pesiytyneestä rikollisuudesta, niin uskon, että ilmoituskanavia esimiehille ja muille sisäisestä valvonnasta vastaaville löytyy ilman tätäkin uudistusta.

Aika käytettävä kenttätehtäviin

Ronkainen kysyy, onko Poliisihallituksessa todella niin paljon joutoaikaa, että on mahdollista käydä läpi nimettömiä palautteita tämän uuden järjestelmän kautta.

– Tähänkin varattu työaika olisi paremmassa käytössä poliisin kenttätehtävissä. Pahimmillaan uudistus johtaa kiusaamisvälineen luomiseen, jossa ilmoituksia tehdään, kun henkilökemiat eivät toimi tai poliittiset ideologiat ovat ristiriidassa.

– Poliisiasiain neuvottelukunnan puheenjohtajana olen jo ilmoittanut sihteerille, että seuraavassa kokouksessa helmikuussa asia tullaan ottamaan keskusteluun. Neuvottelukunnan on saatava kattava selvitys siitä, mitä tämä tarkoittaa.

SUOMEN UUTISET