EU:n ilmastopaketissa Suomelle, Ruotsille, Tanskalle, Luxemburgille ja Saksalle ehdotetaan unionin korkeinta 50 prosentin päästövähennystavoitetta vuoteen 2030 mennessä päästökaupan ulkopuolisille aloille eli rakentamiseen, maatalouteen ja liikenteeseen. Kansanedustaja Ari Koponen ei voi ymmärtää, miksi pohjoisilta jäsenmailta vaaditaan kaikkein kovimpia ilmastotoimia.

– Muut maat tuntuvat olevan täysin vapaamatkustajia ilmastotoimissa. Euroopan komissio perustelee tätä solidaarisuudella. Todellisuudessa tällä hetkellä solidaarisuus tarkoittaa sitä, että suomalaiset maksavat muidenkin laskut räjähtäneiden energiahintojen muodossa esimerkiksi bensapumpulla ja taloa lämmittäessä. Tämä koskee myös hauraimmassa asemassa olevia suomalaisia, jotka ovat jo nyt hätää kärsimässä. Tämä on hulluutta, kommentoi perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen.

Suomalaisten kurittamisen on loputtava

Bulgarian pitää vähentää päästöjään vain 10 prosenttia, ja alle 20 prosentin päästövähennykset riittävät myös useissa maissa, kuten Romaniassa, Kroatiassa, Latviassa ja Puolassa. Koposen mukaan päästövähennyksiä kannattaisi tehdä maissa, missä päästöjä eniten aiheutetaan ja missä niiden vähentäminen olisi selkeästi kustannustehokkainta ja edullisinta.

– Kustannustehokkaammin päästöjä saataisiin vähennettyä matalampien tulotasojen maissa. Nyt Itä-Euroopan maiden ei tarvitse sulkea edes hiilivoimaloitaan, koska heille riittää viidesosa Suomen tavoitteesta. Meillä sen sijaan päästövähennyksiä on tehty ansiokkaasti jo vuosia. Helpot ja halvat keinot on yksinkertaisesti jo tehty. Suomalaisten kurittamisen on loputtava! Valitettavasti tällä hallituspohjalla se ei lopu, vauhti sen sijaan vain kiihtyy, jatkaa Koponen.

Ruotsissa uusia verohelpotuksia

Länsinaapurimme Ruotsin hallitus on juuri linjannut uusista verohelpotuksista.

– Ruotsi näyttää meille tässäkin asiassa mallia. Siellä liikennepolttoaineiden ja ansiotulojen verotusta kevennetään. Meillä hallitus jatkaa tuttua työntekoa vähättelevää ja kansalaisia kurjistavaa linjaa. Tämän seuraukset eivät tule olemaan kauniit, päättää Koponen.

Suomen Uutiset