Ruotsidemokraatit haluaisivat perustaa kouluja Syyriaan ja Somaliaan. Koulujen opettajat olisivat ruotsalaisia ja kotikonnuilleen palaava maahanmuuttaja saisi avustusta vähintäin vuoden ajan.

– Ihmisille täytyy tarjota todellisia mahdollisuuksia palata kotimaihinsa, sanoo Ruotsidemokraattien johtohahmoihin kuuluva valtiopäiväedustaja Paula Bieler.

– Monet heistä, jotka elävät Ruotsissa, eivät tunne itseään täkäläisiksi eivätkä myöskään haluaisi asua täällä. He kaipaavat jatkuvasti oikeaan kotimaahansa. Sekä heidän että oman yhteiskuntamme takia meidän pitäisi tarjota ihmisille mahdollisuus palata kotiin, Bieler sanoo Expressen-lehden haastattelussa.

Bielerin mielestä valtion pitäisi kehittää avustusmalli, jossa kotimaahansa palaava saisi tukea yhden tai useamman vuoden ajan. Silloin paluu juurille olisi todellinen, varteenotettava vaihtoehto. Yksityisten ihmisten taloudellinen tukeminen valtion sijasta saisi aikaan myös sen, että romahtaneita valtioita jälleenrakennettaisiin alhaalta ylöspäin. Silloin oltaisiin kestävällä pohjalla.

Kotiuttaminen olisi tehokkaampaa kuin yritykset kotouttaa

Ruotsidemokraatit olisivat itse asiassa valmiita luopumaan tehottomaksi osoittautuneesta maahanmuuttajien sopeuttamistuesta ja muuttamaan sen paluutueksi. Bieler olisi valmis myös siihen, että valtio maksaa koulutuksen heille, jotka palaavat kotimaahansa.

Kuinka ollakaan, sosialidemokraattinen maahanmuuttoministeri Helené Fritzon tyrmää Bielerin ja ruotsidemokraattien ajatukset alkuunsa.

– Ruotsidemokraattien ehdotus on humpuukia. Meillä on jo järjestelmä, joka takaa turvan ja suojan heille jotka sitä tarvitsevat ja muut saavat poistua maasta, ministeri laukoo.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on puolestaan pohtinut asioita poliittisen taktiikan kannalta:

– Koska ruotsidemokraateilla on jo nollatoleranssi pakolaisten vastaanotossa, sitä puolta politiikassa on vaikeata enää terävöittää, hän sanoo Aftonbladet-lehdessä. Åkessonin ajatuksissa seuraava suuri poliittinen vääntö koskeekin juuri maahanmuuttajien paluuta kotimaihinsa.

– Meidän täytyy pakottaa myös muut puolueet tälle tielle, Åkesson suunnittelee. Hänen mukaansa ruotsidemokraateilla on useampiakin ehdotuksia siitä, kuinka ihmiset saataisiin palaamaan maihin ”joissa heidän oikeasti pitäisi asua”.