Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru ehdottaa toimenpidealoitteessaan sähköpotkulaudoille ajokorttivaatimuksia. Ehdotustaan Huru perustelee liikenneturvallisuuden parantamisella.

– Sähköpotkulaudat aiheuttavat valtavasti vakavia liikenneonnettomuuksia sekä käyttäjille itselleen että muulle liikenteelle. Kyselyiden perusteella käyttäjillä näyttää olevan suhteellisen heikko liikennesääntöjen tuntemus, koska laitteita voi käyttää kuka tahansa, joka ei ole saanut minkäänlaista liikenneopetusta, Huru perustelee.

– Sähköpotkulaudat ovat suosittuja ja oikein käytettyinä käteviä kulkuvälineitä etenkin kaupungilla. Vakavia onnettomuuksia kuitenkin tapahtuu paljon, ja tehdään täysin turhia virheitä, jotka voitaisiin välttää, jos kuljettajalla olisi esimerkiksi auto- tai mopokoulusta saatu tieto, Huru jatkaa.

Sähköpotkulaudat lisänneet turvattomuutta

Liikenneturva teetti myös loppuvuodesta 2021 kyselyn, jossa vastanneista jopa kolme neljästä oli vähintäänkin samaa mieltä väittämästä, että vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat lisänneet turvattomuutta kaupunkialueilla.

Keväällä 2022 tehtyyn kyselyyn vastanneista vain 64 prosenttia tiesi esimerkiksi sen, että sähköpotkulaudoilla kuuluu ajaa pääsääntöisesti vain pyöräilyväylillä. Joka neljäs kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen jalankulkijana sähköpotkulaudan takia. Autoilijoista vastaava luku oli sekin 24 prosenttia ja pyöräilijöistä 21 prosenttia.

– Ajokorttiluokallahan ei tässä ehdotuksessa ole varsinaisesti merkitystä. Uudistuksessa voidaan myös luoda uudenlainen, kevyempi ”ajokortti”, joka olisi helppo ja edullinen hankkia ja jossa opetus olisi samankaltaista kuin mopo- ja B-ajokorttien liikenneturvallisuutta ja -sääntöjä koskevilla teoriatunneilla, Huru sanoo.

Suomen Uutiset