Kymmenen nuorta maahanmuuttajataustaista miestä on syytteessä 15-vuotiaan tytön joukkoraiskauksesta puistossa Hampurissa. Rikos herätti Saksassa suurta huomiota ja epäiltyjen nimiä ja kuvia on levitelty netissä. Pitkän prosessin lopputulos voi kuitenkin olla se, että epäiltyjen nimiä ja kuvia somessa levitelleet ihmiset saavat kovemman tuomion kuin joukkoraiskaajat.

Syyskuussa 2020 sadat nuoret olivat juhlimassa Hampurin keskustan pohjoispuolella sijaitsevalla puistoalueella. Yksi heistä oli 15-vuotias Emma, joka käveli puistossa kovassa humalassa kavereistaan eksyneenä.

Tyttöä vastaan tuli joukko nuoria miehiä. Yksi miehistä sai houkuteltua tolkuttomassa tilassa olleen tytön pusikkoon, jonne tuli heidän perässään kolme muuta miestä. Tyttö joukkoraiskattiin. Kun ensimmäinen ryhmä oli lopettanut, he soittivat lisää kavereitaan paikalle. Tuntikausia kestäneen joukkoraiskauksen lopuksi miehet varastivat tytön käsilaukun ja arvoesineet.

”Yksitoista miestä, yhdeksän eri spermanäytettä ja yksi tuhottu elämä”, otsikoi Bild-lehti. Kaikkiaan kymmenen miestä on syytteessä raiskauksesta. Lisäksi yhtä miestä syytetään pelkästään joukkoraiskauksen kuvaamisesta.

Nuoria maahanmuuttajamiehiä

Lehtitietojen ja kuvien mukaan joukkoraiskauksesta epäillyt ovat yhtä mahdollista poikkeusta lukuunottamatta maahanmuuttajataustaisia. Kristillisdemokraatit ja Vaihtoehto Saksalle -puolue tekivät Hampurin osavaltiosenaatille kirjallisen kysymyksen epäiltyjen taustoista. Vastauksen mukaan neljällä on Saksan kansalaisuus, kuudella on jonkin muun maan kansalaisuus ja yhden kansalaisuus on epäselvä.

Epäiltyjen nimiä, kuvia ja osoitteita on levitelty sosiaalisessa mediassa uhkausten kera. Epäiltyihin on somessa kohdistettu myös rasistisia ja islamofobisia solvauksia. Poliisi on suorittanut peräti 144 esitutkintaa epäiltyjen henkilötietojen levittämisestä netissä. Näistä 79 rikosepäilyä on lähetetty syyttäjälle syyteharkintaa varten.

Oikeudenkäynti kestää jouluun asti

Oikeudenkäynnin odotetaan jatkuvan joulukuuhun asti. Syytetyt vastaavat vapaalta jalalta, eli heitä ei ole vangittu esitutkinnan aikana. Myös joukkoraiskauksen uhri joutuu todistamaan oikeudessa.

Syyttäjän todisteet perustuvat pääasiassa spermanäytteisiin ja epäiltyjen kännyköistä saatuun kuva- ja videomateriaaliin. Oikeudenkäynnissä joudutaan selvittämään tarkasti, mitä kukin epäilty on tilanteessa tehnyt.

On epäselvää, minkä verran väkivaltaa tai pakottamista tilanteessa on käytetty. Syyte raiskauksesta on nostettu sillä perusteella, että uhri oli niin humalassa, ettei kyennyt enää pätevästi antamaan suostumustaan seksiin yhdentoista miehen kanssa.

Vankeusrangaistuksia tuskin tulee

Lakiasiantuntijan mukaan on täysin mahdollista, että ketään syytetyistä ei tuomita vankeusrangaistukseen. Kyse on kuitenkin melko nuorista rikoksentekijöistä. Syytetyt ovat tällä hetkellä iältään 18-22-vuotiaita.

Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että epäiltyjen nimiä ja kuvia somessa levitelleet ihmiset saavat kovemman tuomion kuin joukkoraiskaajat.

SUOMEN UUTISET