Viime päivien aikana Belgiassa on virinyt keskustelu rikosoikeudellisen vastuun ikärajasta Suomen tapaan. Belgiassa Flaamin oikeusministeri haluaa ainakin raiskauksien yhteydessä poistaa ikärajan. Maa järkyttyi pahoin, kun 14-vuotias tyttö surmasi itsensä tultuaan viiden teinipojan joukkoraiskaamaksi. Pojat olivat ladanneet raiskauskuvat sosiaaliseen mediaan. Aiheesta uutisoi VRT.

Joukkoraiskausepäily tuli poliisin tutkintaan tytön itsemurhan yhteydessä. Kaksi viikkoa ennen kuolemaansa tytön oli määrä tavata kaverinsa hautausmaalla. Kaveri saapui neljän muun teinipojan kanssa hautausmaalle ja järkyttävä teko sai alkunsa.

Viiden pojan ikähaitari on 14-19 ikävuotta. Kaksi täysi-ikäistä epäiltyä ei päässyt vapaaksi ennen oikeuskäsittelyä. Myös alaikäiset pojat ovat nuorisolaitoksissa.

Kuvat nettiin

Teon julmuutta lisäsi se, että pojat olivat taltioineet joukkoraiskauksen ja ladanneet teon sosiaaliseen mediaan. Pojat olivat myös huolehtineet siitä, että uhri näki kuvat.

Kuvien lataaminen nettiin on tutkinnallisessa mielessä varsin raskauttava todiste epäillystä teosta. Tutkittavaa riittää: tasa-arvoinstituutin apulaisjohtaja Liesbet Stevens huomauttaa, että Belgiassa tehdään arviolta 200 joukkoraiskausta vuodessa. Hän arvelee, etteivät kaikki teot tule poliisin tietoon.

Kuvat nähtyään 14-vuotias riisti itseltään hengen muutaman päivän päästä. Oikeuslaitos pohtii myös sitä, linkittyykö joukkoraiskaus, kuvien julkaisu ja itsemurha toisiinsa.

Oikeusministeri: Vastuuikäraja pois

Belgiassa halutaan liittovaltiotasolla pidentää raiskausten vankeustuomioita. Flaamin oikeusministeri Zuhal Demir haluaa myös pidempien tuomioiden lisäksi poistaa rikosvastuun suojaikärajan raiskauksissa.

– Me aiomme mahdollistaa vankeustuomiot alaikäisille, Demir sanoi viitaten raiskauksiin.

VRT:n mukaan laki ikärajan poistosta astuu voimaan perjantaina. Alaikäinen raiskaaja voitaisiin tuomita enintään seitsemäksi vuodeksi vankeuteen.

Henri Alakylä