Saksan vuoden alusta voimaan tullut nettisensuurilaki on pakottanut yhdysvaltalaisyhtiöt kuten Facebookin ja Twitterin poistamaan nopeasti kaiken vihapuheen. Yhtiöt poistavat viestejä, kuvia ja videoita mittavan uhkasakon edessä. Koska yhtiöt joutuvat itse tulkitsemaan Saksan lakien vastaisen materiaalin, ne poistavat varmuuden vuoksi myös täysin laillista materiaalia. EU pohtii vastaavan lain säätämistä.

Saksan uusi laki on läntisen maailman tiukin vihapuhelaki. 50 miljoonan euron uhkasakko koskee jokaista viestiä, kuvaa ja videota. Päivittäin tarkastettavaa materiaalia ladataan palvelujen kautta miljardikaupalla.

Yhtiöillä valtava työsarka

Työmäärä on valtava. Talouslehti Financial Times kertoo, että Facebook on viime kesästä alkaen poistanut noin 15 000 viestiä kuukausittain. Yhtiö varautui jo tuolloin Saksan vihapuhelakiin. Yhtiö kertoo 1 200 työntekijän siivilöivän saksalaisten lataamaa epäasialliseksi ilmoitettua materiaalia. Se on kuudesosa koko maailman yhteisötyöryhmästä.

Someyhtiöt valittavat Saksan lain olevan tarpeettoman tiukka. Twitter alkoi joulukuussa poistaa käyttäjien profiilikuvia, jotka sisälsivät hakaristin tai muita natsi-Saksan tunnuksia.

Yhtiöiden vastenopeudessa on suuria eroja. Twitter ehätti poistaa vain prosentin ilmiannetusta materiaalista vuorokauden sisään. Youtube ylsi 90 prosenttiin.

Yhtiöt korvaavat oikeusjärjestelmän

Saksan ohella monen muun maan politiikot pohtivat keinoja vihapuheen kitkemiseksi. Heidän mukaansa teknologiayhtiöt eivät kamppaile riittävän vakavasti ongelman kanssa.

Yhtiöt toimivat Saksassa palvelujensa ohella tuomareina, valamiehinä ja pyöveleinä. Uhkasakkoa vältellessään yhtiöt poistavat myös lainmukaista materiaalia. Parodia ja sarkasmi ovat vaikeasti tulkittavia ilmaisumuotoja ja joutuvat herkästi silppuriin.

Digiteollisuuden etujärjestö Bitkomin toimitusjohtaja Bernhard Rohleder kertoo FT:lle, että Saksan oikeusjärjestelmä on yksityistetty yhdysvaltalaisille suuryhtiöille.

Saksan vihapuhelaki toimii lakmustestinä myös EU:lle. Oikeuskomissaari Vĕra Jourová kertoi viime vuonna, että teknologiayhtiöiden tulee terästää otettaan vihapuheen kitkemisessä. Valtaosa yhtiöistä on sitoutunut vapaaehtoisesti liiketoimintamalliensa vastuullisuuteen. Jourován mukaan EU voi säätää vihapuhelain kevääseen mennessä.

– Vastaamme lainsäädännöllä jos tilanne kehittyy kestämättömäksi, Jourová napautti.

Henri Alakylä