NÄKÖKULMA. SDP:n kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri herätti torstain A-talkissa suurta hämmennystä puutteellisten taloustietojensa vuoksi. Eduskunnan talousvaliokunnassa toimiva Kumpula-Natri ei osannut sanoa Suomen valtion velan suuruusluokasta mitään, ja sai ohjelmaa juontaneen Susanne Päivärinnan huudahtamaan epäuskoisena: ”Ei voi olla totta. Ei voi olla totta”.

Eilisessä A-talkin Velkatalkoot-ohjelmassa keskusteltiin Suomen valtion velkakierteen katkaisemisesta. Studioon oli kutsuttu Kimmo Sasi (kok.) sekä professorit Sixten Korkman ja Heikki Niskakangas Aalto-yliopistosta sekä suuren valiokunnan puheenjohtaja, SDP:n ykkösketjuun kuuluva Miapetra Kumpula-Natri.

Ohjelmaa juontanut Susanne Päivärinta aloitti ohjelman harmittelemalla, että hallituksen lupaus velkakierteen katkaisemisesta tämän hallituskauden aikana on petetty. Seuraavaksi hän käynnisteli ohjelmaa tenttaamalla studiovierailta valtiovelan suuruusluokkaa. Käytiin seuraava keskustelu:

Päivärinta: Miapetra Kumpula-Natri, SDP:n kansanedustaja, ja hääräät myös siellä talousvaliokunnassa, paljonko Suomen valtiolla on velkaa?

Miapetra Kumpula-Natri: Valtion velan kasvu on se, josta ollaan huolissaan, ja kyllä se vuosittainen velanottomäärä on se meille paha rasti ja sen kääntämisestä laskuun pitäisi olla.. että Se on ollut pettymys tällä kaudella ollaan jouduttu vuosittain ottamaan se velkamäärä lisää jopa kymmenen miljardia vuodessa ja ..

Päivärinta: mutta paljonko meillä on sitä velkaa, kun olen ymmärtänyt, ette ole niin kamalan huolissasi ollut, niin paljonko sitä velkaa siis on?

Kumpula-Natri: Nyt en uskalla sanoa oikein tarkkaa määrää. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja.. <osoittaa Sasia>.

Päivärinta: Ei voi olla totta. Ei voi olla totta. Et tiedä, paljonko Suomen valtiolla on velkaa.

Kumpula-Natri: Nyt en uskalla sanoa ääneen, etten sano väärää lukua. Huono alku.

Päivärinta: Mä olin ihan varma, että sä olisit tiennyt. Noh, otetaan mukaan Kimmo Sasi, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja. Kerta yritetään ratkaista velkaongelmaa, niin oletan, että te tiedätte, paljonko Suomella on velkaa.

Kimmo Sasi: Se on noin 97 miljardia ja tänä vuonna se 100 miljardia menee rikki. Eli valtionvelka on noin puolet meidän bruttokansantuotteesta. Ja se on tietysti eurooppalaisessa katsannossa ihan kohtuullinen luku mutta niin kuin Miapetra sanoi, kasvu on aivan liian kova ja se on meidän ongelma.

Päivärinta: Otetaan tähän screenille tämmöinen reaaliaikainen velkalaskuri <laskuri kertoo Suomen valtion velaksi 92 352 179 413,45 euroa>. Tämä on Ylen toimittajan Mika Mäkeläisen tekemä ja se tikittää kuulkaa siellä koko ajan. Ja tässä näette meidän velan tällä hetkellä. Miapetrakin voi katsoa. Ja tässä on myös henkilökohtainen osuus. Se on jo seitsemäntoistatuhatta per lärvi. Kun suomalainen lapsi syntyy, niin saa äitiyspakkauksen ja tuon velan sitten.  

Eikö virheistä opita?

A-talk-esiintymiset ovat aiemminkin olleet Kumpula-Natrille vaikeita. Syyskuussa 2012 nähdyssä jaksossa Kumpula-Natri oli kutsuttu setvimään eurokriisin ongelmia, mutta tuolloinkaan hänellä ei ollut ongelman keskeisten taloudellisten tunnuslukujen suuruusluokasta tietoa. Kompastelu herätti tuolloinkin katsojissa kummastusta.

Erehtyminen on inhimillistä ja virheistä opitaan, mutta Kumpula-Natrin eilisen esiintymisen jälkeen herää väkisinkin kysymys, kuinka uskottava ongelmien ratkaisija SDP on, jos edes sen ykkösketju ei edelleenkään ole selvillä ongelmien suuruusluokasta.

Yksi tunti, yksi miljoona lisävelkaa

A-talkin keskustelu kesti alun sekoilun jälkeen vielä 50 minuuttia. Ohjelman loputtua Suomen valtion velka oli noussut 738 000 eurolla. Tunnin pituisen ohjelman ”hinnaksi” olisi tullut pyöreä miljoona.

Katso Video Yle Areenasta:

sp

(Aloita kohdasta 0:50. Ohjelman pituus yhteensä 55 min 27 sek. )

Matias Turkkila