Timo Soini (ps.) vetoaa blogissaan muihin puoluejohtajiin, ettei suomalaisia painostamalla estettäisi asettumasta kunnallisvaaleihin ehdokkaisi. Hän pitää julkisuuteen noussutta Porvoon tapausta sikamaisena.

– Porvoosta kuuluu kummia. Julkisuudessa on ollut tietoja, että kaksi kansalaista on luopunut Perussuomalaisten kuntavaaliehdokkuudesta, koska ”työnantaja on antanut ymmärtää, että julkipersu ei olisi hyväksi yrityksen imagolle, Soini kirjoittaa.

Hän viittaa Helsingin Uutisten julkaisemaan juttuun, jossa kahden perussuomalaisten kuntavaaliehdokkuutta Porvoossa harkinneen työnantajansa antoi ymmärtää, että perussuomalaiset on väärä puolue.

– Mikäli tämä pitää paikkansa, kuten ilmeistä on, olemme tekemisissä vakavan kansalaisen perustuslaillisia oikeuksia loukkaavan sikamaisen painostuksen kanssa. Tällainen fasismi ei kuulu oikeusvaltioon.

Soinin mukaan perussuomalaisten mustamaalaus saa jo käsittämättömiä mittasuhteita. Hän sallii mielihyvin asiallisen arvostelun, mutta muistuttaa, että ihmisten poliittista osallistumista ei voi mielivallalla rajoittaa.

– Perusssuomalaiset eivät katso tätä läpi sormien. Me pidämme kiinni perustuslaista, oikeudesta osallistua ja olla ehdokkaana. Esitän muille puolueille ja niiden puheenjohtajille seuraavan vetoomuksen. Se on tässä:

”Me puolueiden puheenjohtajat tuomitsemme kaikki sellaiset toimet, joilla painostamalla, uhkailulla, epäasiallisella vihjailuilla tai muulla sopimattomalla tavalla pyritään vaikuttamaan kielteisesti ihmisten asettumiseen minkä tahansa puolueen ehdokkaaksi.”

– Kaikille yrityksille sanon, että olkaa ylpeitä kaikista työntekijöistänne, jotka ovat minkä tahansa puolueen ehdokkaana vaaleissa. Vaaliehdokkuus on hyvä ja kannatettava asia. Keitä me muuten äänestäisimme ja miten demokratia toimii ilman vaihtoehtoja ja ehdokkaita? Pitkän kuntakokemukseni perusteella voin sanoa, että aktiivisuus yhteisten asioiden hoidossa kaikkien etu. Se vie Suomea eteenpäin.

Soini antaa tunnustusta tutkija Erkka Railolle, joka tuomitsee julkisuudessa yksiselitteisesti kaikenlaisen epäasiallisen kohtelun ehdokkuutta harkitsevia kohtaan.

– Toivon, että meistä poliitikoista on saman sanojaksi. Kaikki puolueet ovat arvostuksen ansaitsevia. Jokainen toimii kansan kanavana itse oikeaksi kokemiensa asioiden eteenpäin viemiseksi.

Vetosi myös joulukuussa

Soini piti joulukuun lopulla poikkeuksellisen puheenvuoron paikallisdemokratian puolesta. Hän kannusti voimakkaasti suomalaisia osallistumaan kuntavaaleihin – mieluiten tietenkin perussuomalaisissa, tai sitten vaihtoehtoisesti jossain muualla:

”Kaikki mukaan. Pitäisin sitä hirveän tärkeänä – ja tämä koskee kaikki puolueita, koska puolueet ovat suomalaisen demokratian ydin – pitäisin hirveän tärkeänä, että ihmiset lähtisivät ehdolle ja että olisivat mukana. Totta kai mieluiten perussuomalaissa, mutta jos ei millään voi, niin sitten jossain muualla.

Tämä maa Suomi on hyvä maa. Olen käynyt aika monessa muussakin maassa, katsonut ihmisoikeuksia, terveydenhuoltoa.

Tämän takia: olkoon kilpailu jaloa. Mätetään ihan urakalla niin kuin politiikassa pitää. Mutta pitäydytään faktoissa.

Se, mitä Suomessa on hienoa: meillä voivat kommunisti ja kokoomuslainen ja kaikki siltä väliltä voivat eduskunnan kuppilassa istua keskustelemassa keskenään. Euroopan parlamentissa näin ei ollut. Eikä tätä tapahdu joka toisessakaan maassa. Se, että ollaan toistemme kanssa tekemisissä, on äärimmäisen hyvä asia.”

SUOMEN UUTISET