Venäjän tilanne ruplan syöksykierteen kurimuksessa huolettaa perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinia, joka on myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

– Kun se liittyy myös pakotepolitiikkaan ja tähän kokonaisuuteen, niin se on vaarallinen, eikä ennakointi ole helppoa, Soini sanoi keskiviikkoaamuna Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Venäjän rupla heikkeni maanantaina rajusti, minkä jälkeen Venäjä nosti ohjauskorkonsa 17 prosenttiin. Se rauhoitti tilannetta tiistaina vain hetkeksi, kunnes iltapäivällä ruplan kurssi puhkaisi ajoittain jopa 100 ruplan rajan, kun ruplalla ostettiin euroja. Tänä aamuna ruplan myyntikurssi oli Nordean mukaan 98,40 ruplaa yhtä euroa kohti, ostokurssi 82 ruplaa yhdellä eurolla.

Soini arvelee, että Venäjällä hamstrataan nyt kaikkea, mikä säilyttää arvonsa paremmin kuin rupla. Levottomuuksia Soini ei vielä Venäjällä pelkää.

– Venäjän johto on aika lailla saanut selitetyksi nämä vaikeudet muista johtuviksi, Soini sanoi, muttei näe tilannetta kovin valoisana.

Todelliset neuvottelut käyntiin

Soinilta kysyttiin, millaisia päätöksiä presidentti Vladimir Putinin nyt kannattaisi tehdä. Tässä asiassa talous ja politiikka liittyvät vahvasti yhteen.

– Kaikkein paras päätös olisi, että saataisiin todellinen rauhanprosessi ja neuvottelut käyntiin, jotka laukaisisivat tätä tilannetta, Soini kehotti.

– Jos neuvotteluihin ei päästä ja talous jatkaa alamäkeään, tilanne on arvaamaton.

Ei pelasteta taas Euroopan pankkeja

Soinilta kysyttiin Taloussanomien Jan Hurrin arviosta, jonka mukaan euromaiden pankeilla on vielä suuremmat saatavat Venäjältä kuin Kreikasta silloin, kun Kreikan talous romahti. Pelkääkö Soini, että euromaiden pitäisi pelastaa taas pankkejaan liemestä, nyt Venäjän takia?

– Jan Hurri on ainoita lisäkseni, joka on ymmärtänyt, mistä Euroopan talouskriisissä on ollut kysymys. Siinähän on niin Kreikan kuin Portugalinkin kohdalla ollut kyse saksalaisten ja ranskalaisten pankkien pelastamisesta, Soini arvioi.

– Tämä on erittäin huolestuttava näkymä. Minä en ymmärrä, miksi ihmisten pitää maksaa pankkien ylläpidosta. Tämä asia on hoidettu toisella tavalla esimerkiksi Islannissa.

VELI-PEKKA LESKELÄ

Tagit