Vuonna 2015 nuorehko mies pilkkoi vaimollaan huonekaluja, hakkasi häntä kasvoihin ja veti tukasta samalla polkien päätä kengällä. Solnan käräjäoikeus Ruotsissa päätti, ettei hakattuun naiseen ole luottamista ja vapautti aviomiehen pahoinpitelysyytteestä, koska mies tulee paremmasta perheestä kuin pahoinpidelty vaimo.

– Tämä on täysin vastoin Ruotsin lakia, jyrähtää syyttäjä Josefine Dahlqvist Aftonbladet-lehden haastattelussa.

Oikeus oli tuomiossaan ottanut huomioon sen, ettei nainen ollut kyynelehtinyt tai tunteillut kääntyessään poliisin puoleen. Tuomioistuin oli itse asiassa sitä mieltä, että naisen olisi pitänyt kääntyä asiassaan aviomiehen perheen puoleen. Aviopari oli vihitty sharia-lain mukaisesti seitsemän vuotta aikaisemmin.

Näissä piireissä on normaalia, että jouduttuaan pahoipidellyksi nainen kertoo siitä suvulle ja asia ratkaistaan perheen kesken, oikeus perusteli ja jatkaa: ”Koska nainen ei kertonut suvulleen miehen pahoinpidelleen häntä vaan kertoi siitä poliisille, niin tämä viittaa siihen, ettei naisen kertomus ole uskottava”. Oikeus epäili myös sitä, että nainen oli sepittänyt kertomuksen saadakseen itselleen oman asunnon.

Syyttäjä Dahlqvist on jo valittanut käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Hänen mielestään todistusaineisto on tässä tapauksessa tulkittu tahallisesti väärin ja koko ruotsalainen tuomioistuinkäytäntö on poljettu lokaan.

-Tuomio on perustettu olettamuksiin ja ennakkoluuloihin.

Muslimeille omat lait

Käräjäoikeus oli ratkaisussaan erimielinen: Kaksi keskustalaista lautamiestä oli vapauttavan tuomion kannalla ja kokoomuslainen lautamies sekä käräjäoikeuden puheenjohtaja olisivat tuominneet aviomiehen pahoinpitelyrikoksesta. Koska äänet menivät tasan, tuomio oli vapauttava.

Toinen keskustalaisista lautamiehistä, Ebtisam Aldebe on ollut keskustan ehdokkaana myös valtiopäivävaaleissa. Hän on kertonut tiedotusvälineissä, että ruotsalainen lainsäädäntö pitäisi sopeuttaa muslimien lainkäsitykseen. Tällöin muslimit noudattaisivat Ruotsissa erityislainsäädäntöä.

Suomen Uutiset