Mitä tarkoittaa vibroakustinen oireyhtymä? Videohaastattelussa Suomessa vieraileva portugalilainen professori Mariana Alves-Pereira.

Suomen Uutiset haastattelee Mariana Alves-Pereiraa. Youtube, 26 min 54 sek.

Alves-Pereiran mukaan melusaasteesta aiheutuvat terveysongelmat ovat edelleen hyvin kiistanalainen keskustelu- ja tutkimusaihe.

Alves-Pereiran oma kanta on kuitenkin selvä – pitkäaikainen altistuminen infraäänille ja matalataajuuksiselle melulle saattaa aiheuttaa ihmisille vibroakustisen oireyhtymän. Aihepiiri on hänelle tuttu 1980-luvulta lähtien.

Biolääketiedettä opiskellut Alves-Pereira toimii tällä hetkellä professorina Lusafonan yliopistossa Lissabonissa.

Minkälaisia oireita melu aiheuttaa?

– Oireet vaihtelevat sen mukaan, onko kyse töissä vai kotona tapahtuvasta melualtistumisesta. Mikäli henkilö kohtaa melusaastetta vain työpaikalla, altistuminen on lyhyempikestoista, ja keholla on aikaa palautua kuormituksesta, Alves-Pereira kertoo.

Mutta kotiin tunkeutuva matalataajuuksinen melusaaste on vielä ongelmallisempaa.

– Ihmiset, jotka altistuvat melusaasteelle kodeissaan, kertovat usein, että he ovat herätessään väsyneitä.

– Ongelmaa on hyvin vaikea huomata. Kun vierailee kodissa, jossa on tämä ongelma, ei aluksi huomaa yhtään mitään. Mutta muutaman kuukauden asumisen jälkeen tulevat alkavat univaikeudet. Tämän myötä ihmisillä saattaa olla muistiongelmia ja keskittymisvaikeuksia. Ajan kuluessa jotkut alkavat kärsiä muun muassa ruoansulatusongelmista.

– Kun univaikeudet pitkittyvät, ongelmat pahenevat. Korvissa kuuluu ääniä, rinnassa voi tuntua painetta. Mutta oireet eivät ole yhtenäisiä kaikilla.

– Olemme tutustuneet useampaan tapaukseen. Ihmiset eivät useinkaan tunnista oireita tai yhdistä asiaa melusaasteeseen. Arvellaan, että kyse on kehnosta ruokavaliosta tai vastaavasta. Mutta ongelma ei laannu.

Moni arvelee vaivojen syyksi ikääntymistä.

– Monesti käy niin, että paikan vaihtaminen auttaa. Vaivoista kertovat ihmiset lähtevät lomalle, pois melusaasteen ääreltä, ja olo paranee. Ja kun ihmiset huomaavat, että ongelmat eivät johdu heistä itsestään, syntyy epäilys siitä, että kyse onkin jostain muusta.

Mitkä asiat aiheuttavat melusaastetta?

Tutkimusryhmä, jossa Alves-Pereira on mukana, aloitti työpaikoilla havaittujen vibroakustisten ongelmien tutkimuksen 1980-luvulla.

Alves-Pereira on debatoinut tuulivoimasta niin usein, että hän naurahtaa, kun keskustelu kääntyy jälleen siihen. Sitten hän vakavoituu ja toteaa, ettei vibroakustisissa ongelmissa ole kyse ainoastaan tuulivoimasta.

– Ongelma on vuosikymmeniä vanha. Kyse ei ole pelkästään tuulivoimaturbiineista, joskin tuulivoima on viimeisin niistä meluaiheuttajista, joiden vuoksi koteihin ja työpaikoille tunkeutuu melusaastetta.

Hänen mukaansa ongelmia voivat aiheuttaa esimerkiksi ilmastointijärjestelmät tai suuret kompressorit, lentokoneetkin.

MATIAS TURKKILA