Kansainvälinen yliopistotutkijoiden ryhmä on perustamassa uuden tieteellisen julkaisun, joka sallii sensitiivisien aihepiirien tutkijoiden julkaista tutkimusraporttinsa nimimerkillä. Tutkijoiden mukaan pelon ja itsesensuurin kulttuuri rajoittaa vapaata älyllistä keskustelua kiistanalaisista asioista, BBC kertoo.

Uusi julkaisu, The Journal of Controversial Ideas, aloittaa ensi vuoden alussa.

Oxfordin yliopiston moraalifilosofian professori Jeff McMahan on yksi uuden julkaisun perustajista.

– Se antaa mahdollisuuden ihmisille, jotka saattaisivat joutua ideoineen vaikeuksiin joko vasemmiston tai oikeiston tai heidän oman yliopistohallintonsa kanssa, julkaista pseudonyymillä, McMahan sanoi BBC:lle.

– Tarve avoimempaan keskusteluun on hyvin akuutti. Yliopistokampuksilla on yhä suurempia pidäkkeitä ottaa tiettyjä kantoja seurauksien pelosta.

– Pelko tulee sekä vasemmalta että oikealta. Yliopistojen ulkopuolelta tuleva uhka tulee tyypillisesti enemmän oikealta. Uhat sananvapaudelle ja akateemiselle vapaudelle yliopiston sisältä tulevat tyypillisesti enimmäkseen vasemmalta, McMahan sanoi.

Vertaisarvioitu, akateemiset standardit täyttävä julkaisu

Uusi monitieteinen julkaisu tulee olemaan vertaisarvioitu ja täyttää normaalit akateemiset standardit, professori McMahan painottaa.

McMahan kollegoineen aikoo perustaa julkaisulle kansainvälisen, älyllisesti monimuotoisen toimitusneuvoston, johon tulee edustus sekä vasemmistosta että oikeistosta ja sekä uskonnollisia että sekulaareja ajattelijoita, jotta julkaisu ei identifioituisi mihinkään tiettyyn näkökulmaan.

Muita tutkijoita julkaisun takana ovat tunnettu australialainen filosofi ja eläinten ikeuksien puolustaja Peter Singer ja Belgian Ghentin yliopiston bioetiikan tutkija Francesca Minerva.

Professori McMahan sanoi että julkaisu on reaktio ajan henkeen.

– Uskon että kaikki me olemme hyvin onnellisia jos, ja kun, tarve tällaiselle julkaisulle katoaa, mitä pikemmin sen parempi, McMahan sanoi.

– Mutta juuri nyt ja nykyisessä tilanteessa jotain tällaista tarvitaan.

Suomen Uutiset