Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) on tehnyt lakialoitteen lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalisten hyväksikäyttörikosten vähimmäisrangaistuksen korottamisesta. Lakialoitteessa esitetään, että vähimmäisrangaistus korotetaan vähintään kahdeksi vuodeksi vankeutta, eli samansuuruiseksi kuin törkeissä raiskausrikoksissa. Aloitteeseen kerätään parhaillaan nimiä eduskunnassa.

Tällä hetkellä voimassa olevan lainsäädännön mukaan rangaistus törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on vähintään vuosi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että vähimmäisrangaistuksen saanut tuomittu kärsii tuomionsa ehdollisena eli vapaana. Näin tapahtui mm. oululaismiehen tapauksessa, jossa käräjäoikeuden tuomion jälkeen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kolmesta muusta lapsen hyväksikäytöstä tuomioksi tuli vain vuosi ja kahdeksan kuukautta ehdollista.

– Lapsiin kohdistuvat törkeät teot ja niistä saadut tuomiot eivät kohtaa. Meillä täytyy olla varaa kovempiin rangaistuksiin.  Millä ihmeen oikeustajulla voi ymmärtää sen, että lapseen kohdistuvasta törkeästä seksuaalirikoksesta voi selvitä vain ehdollisella tuomiolla eli päänsilityksellä, Juvonen kysyy.

Juvosen mukaan lainsäädännön tulisi olla sellainen, ettei yksikään lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu kärsisi rangaistustaan ehdollisena. Tuomioiden on hänen mukaansa oltava tuntuvia eli ehdottomia.

– Aloitteessani esitetty kahden vuoden vähimmäisrangaistus tekisi niistä juuri sellaisia, Juvonen selventää.

Nyt tehty lakialoite on jatkumoa mm. kansanedustaja Kari Tolvasen (kok) vuonna 2011 tekemälle lakialoitteelle, jossa myös esitettiin korotuksia lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä annettuihin rangaistuksiin.

Arja Juvosen lakialoite kokonaisuudessaan täällä >

PS VERKKOTOIMITUS