Hallituksen kahden ensimmäisen vuoden taipaleelta ei jää juuri mitään myönteistä kerrottavaa jälkipolville. Kaikki hallituksen tärkeimmät hankkeet ovat epäonnistuneet joko täysin tai lähes täysin. Vai pystyykö joku kertomaan jokun merkittävän saavutuksen? En usko.

Euroeliitti eli vahvassa uskossa EU:n ja euron kaikkivoipaisuuteen. Muita vaihtoehtoja ei edes suostuttu ajattelemaan, tutkimisesta puhumattakaan. Kun sitten Kreikan talous ”yllättäen” kaatui, euroeliitti oli ihmeissään. Nopeasti mututuntumalta runnottiin läpi ratkaisu, jonka uskottiin olevan ratkaisu ongelmiin. Suorastaan legendaarinen on esim. Alexander Stubbin arvio Kreikan ensimmäisen apupaketin jälkeen: ”Nyt ovat asiat niin Kreikassa kuin muissakin maissa kunnossa. Joka muuta väittää, on pölhöpopulisti.”

Pölhöpopulistit ovat olleet oikeassa. Kun tulipaloa yritetään sammuttaa heittämällä liekkeihin bensaa, niin jopa Stubbin pitäisi ymmärtää mitä siitä seuraa. Pahinta kaikessa on ollut kuitenkin lopulta se, että syyttömät suomalaiset ovat joutuneet maksumiehen rooliin. Riihikuivaa rahaa ja muita vastuita on annettu kymmeniä miljardeja. Jääräpäisesti on jatkettu valitulla linjalla, vaikka tilanne on vain pahentunut. Todella edesvastuutonta toimintaa.

Hallitusneuvottelujen aikana yön pimeinä hetkinä hallitusohjelmaan kirjattiin Suomen kuntien alasajo. Jälleen toimittiin mututuntumalta. Kuviteltiin, että kuntiin pätee sama kuin sarjatuotantoon: suuri on kaunista. Unohdettiin, että kunnat tuottavat palveluja, joten niitä ei voida tuottaa liukuhihnalta. Koululuokassa on yhtä monta oppilasta kuntakoosta riippumatta. Tai että hoivatyössä yksi käsipari ehtii hoitaa yhtä monta henkilöä kuntakoosta riippumatta.

En ole kuullut yhdenkään hallituksesta riippumattoman asiantuntijan puoltavan kuntauudistusta. Päinvastoin, sillä kaikkein tehokkaimmin palvelut kykenee tuottamaan noin 10.000 – 20.000 asukkaan kunta. Ero kustannuksissa on jopa neljänneksen luokkaa suurimpiin kuntiin verrattuna. Tällä hetkellä kaikkein suurimmissa vaikeuksissa ovatkin noin 50.000 – 100.000 asukkaan kunnat. Juuri sen kokoiset kunnat, joita hallitus ja hallituspuolueet haluaisivat muodostaa.

Kuntauudistusta viedään jääräpäisesti eteenpäin, vaikka maaseutukunnista lähes kaikki ovat hallituksen aikeita vastaan.

Onneksi tässäkin asiassa hallitukselle pää tulee vetävän käteen. Virkkunen ja hallitus joutuvat pikkuhiljaa myöntämään suunnitelmiensa mielettömyyden. Kunnissa päästään jälleen kehittämään toimintoja, joko yksin tai tarvittaessa yhteistyössä naapurikuntien kanssa.

Hallituksen aikeet uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelut on ollut melkoista sekoilua sekin. Ministerit Paula Risikko ja Maria Guzenina-Richardsson ovat olleet tukkanuottasilla. Pitkäaikaisen ”selvittelyn” jälkeen ollaan edelleen tilanteessa, että kukaan ei tiedä missä mennään. Kehysriihen jälkeen ilmoitettiin tiettyjä lukuja, mutta sen jälkeen lähes jokainen hallituksen ministeri on ilmoittanut omia lukujaan. Edessä saattaa olla väkisin punnerrettu ratkaisu, joka vie ojasta allikkoon. Todella kyvytöntä ja edesvastuutonta toimintaa.

Puolustusvoimien ajasajo on sekin surullista kerrottavaa. Puolustusministeri Sefan Wallin asetti kielipolitiikan maanpuolustuskyvyn edelle. Kajaanin ja Kouvolan välillä ei ole kohta enää varuskuntaa. Joensuuta lähin on Sortavalassa.

STX olisi tarvinnut 50 milj. euroa jättimäisen laivatilauksen saamiseksi. Sitä ei löytynyt, vaikka samaan aikaan ”suomalaista työtä ja hyvinvointia” puolustettiin eteläisissä maissa hirvittävän suurilla summilla.

Viimeisin osoitus hallituksen kyvyttömyydestä oli ns. kehysriihi. Tämän kansakunnan kaikkein suurituloisimme aiotaan antaa jättimäiset verojen alennukset. Se on toki kokoomuksen politiikan mukaista. Mutta kuinka vasemmistopuolueet voivat olla täysin välinpitämättömiä omia kannattajiaan kohtaan?

Toivottavasti seuraavien vaalien jälkeen Perussuomalaiset ovat Suomen suurin puolue. Silloin Timo Soini olisi hallitusneuvottelujen vetäjä.

Toivottavasti silloin päästään muodostamaan kolmen suuren puolueen hallitus. Takiaispuolueet tulee silloin jättää ulkopuolelle, jotta tuiki tarpeelliset uudistukset voidaan toteuttaa.