Bloggaaja Maria Nordinin Instagram-postaus, jossa hän pohtii transseksuaalisten henkilöiden hormonihoitojen sivuvaikutuksia, oli liikaa transaktivisteille. Nämä aloittivat äänekkään vyörytyksen ja painostamisen sosiaalisessa mediassa. Nordinin kaupallinen yhteistyökumppani BookBeat alistui välittömästi ja ilmoitti Twitterissä lopettavansa yhteistyön Nordinin kanssa. Tapaus on hämmentävä, sillä Nordinin kirjoitukset edustavat niin sanottua suvaitsevaista ajattelua.

Sosiaalisessa mediassa suuriin mittasuhteisiin paisunut tapahtumaketju sai alkunsa bloggaaja Maria Nordinin Instagram-päivityksestä, jossa hän pohtii pohtii transseksuaalisten henkilöiden hormonihoitojen haittavaikutuksia.

– Olemme erilaisia mutta silti jokainen olemme sisimmässämme samaa tietoisuutta. Ja niistä lukemattomista muodoista joilla tietoisuus ilmenee kannattaa iloita, olla kiitollinen ja juhlia! Muotoon samaistuminen, identiteettiin ripustautuminen on kuitenkin turhaa. Se mitä olet ulkoisesti ei ole kuin muodon ilmentymä, Nordin kirjoittaa.

Hän jatkaa:

– Lääkitys ja kehon muokkaaminen on vain oireen hoitamista. Ja silloin myös antaa oman voimansa ulkopuoliselle taholle. Syy identiteetin ristiriitoihin on pintaa syvemmällä ja se on tietoisuuden tarve kehittyä. Lääkkeillä, erityisesti hormonitoimintaan vaikuttavilla lääkkeillä on aina vakavia haittavaikutuksia ympäristölle ja terveydelle.

Transaktivistien pahanolon purkaus alkoi heti: ”Sortaja”

Nordin on arkkitehti, ahkera sosiaalisen median käyttäjä ja suosittu bloggaaja. Hänet tunnetaan myös muusikko Reino Nordinin puolisona. Monien toimiensa ohella Maria Nordin myös tekee kaupallista yhteistyötä äänikirjojen tilauspalvelun BookBeatin kanssa.

Nordinin Instagram-päivitys, jossa hän asiallisesti pohtii transseksuaalisten henkilöiden hormonihoitojen sivuvaikutuksia oli liikaa transaktivisteille, jotka aloittivat äänekkään vyörytyksen sosiaalisessa mediassa.

Nordinin Instagram- ja Facebook-sivuille sekä Twitter-tilille ilmestyi välittömästi useita kymmeniä kiukkuisia aktivistien viestejä, joissa loukkaantuneet transaktivistit vyöryttävät pahaa oloaan Nordinin päälle.

– Pride marsseja ja muita mielenosotuksia joudutaan järjestämään sun kaltasia ihmisiä vastaan. Sulla ei ole mitään asiaa ratsastaa ja markkinoida itseäs sateenkaarijutuilla kun olet itse sortaja. Vastenmielistä, sietäsit hävetä, nimimerkki nellihousu kirjoittaa.

Ylimielisen kommentin kirjoitti myös Seta-aktiivi Viima Lampinen:

-Olen saanut sen kuvan, Maria, että olet vastuuton lausunnoissasi. Tällä kertaa otit erityisen haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset kohteeksesi. Teit väärin. Lopeta. Et ole sukupuolen asiantuntija. Lopeta, Lampinen käskee.

Kumppania painostettiin

Transaktivistit aloittivat myös Nordinin yhteistyökumppanin BookBeat.fi:n painostamisen.

– Mitä aiotte tehdä Maria Nordinin postaukselle, joka on avoimen transvastainen? Tuetteko tällaista tekstiä, BookBeatilta kysytään.

-Kyseinen ig-postaus ei ole tehty yhteistyössä kanssamme. Se ei ole arvojemme mukainen eikä yhteistyömme ole jatkumassa, BookBeat.fi:n Twitter-tilin käyttäjä vastaa. Kommentti tyydyttää transaktivisteja, jotka kiittelevät vastauksesta.

Näin toimiessaan BookBeat siis taipui välittömästi transaktivistien painostuksen alla. BookBeat yksipuolisesti ilmoitti lopettavansa yhteistyön Nordinin kanssa. BookBeatin menettelyä ei voi pitää asianmukaisena monestakaan syystä.

Ensinnäkään BookBeat ei ottanut selvää mitä asiassa on tapahtunut, vaan nöyrtyi välittömästi painostuksen alla. Toiseksi BookBeat ei ehtinyt kuulla asiassa Nordinia itseään, mikä olisi ollut kohtuullista ja asianmukaista. Missään tapauksessa asianmukaisena ei voida pitää yhteistyösuhteen lopettamisesta ilmoittamista yksipuolisesti sosiaalisessa mediassa.

”Toivottavasti muilla yrityksillä on selkärankaa”

Nordin itse ei provosoitunut häneen kohdistuneista toimista eikä edes yhteistyösuhteen päättämisestä. Hän kirjoittaa Twitterissä, ettei hänen instagram-postauksensa ollut transvastainen.

-Kerroin identifioitumisen tarpeettomuudesta ja kärsimyksestä, jota mieleen tai kehoon identifioituminen aiheuttaa. Kuten monet @BookBeatSuomi valikoimissa olevat kirjat. Suosittelen kuuntelemaan! Toivottavasti niitä ei poisteta, Nordin kirjoittaa, säilyttäen malttinsa eikä kommentoi sanallakaan saamiaan pikapotkuja.

Transaktivisteja lukuun ottamatta BookBeatin menettely ja alistuminen aktivistien vaatimusten alla herättää paheksuntaa sosiaalisessa mediassa.

– Tässä on varoittava esimerkki siitä, miten helposti pari pikkusieluista lobbaajaa voi perättömillä syytöksillä sabotoida ”vääräoppisen” naiskirjoittajan uraa. Toivottavasti muilla yrityksillä on keskimäärin ryhdikkäämpi selkäranka, eräs Twitter-käyttäjä kirjoittaa.

Twitter-nimimerkki Ihmemiehinen kummastelee, miten on mahdollista että Nordinin potkuihin riitti yksinomaan kiukustuneen twiittaajan tunteenpurkaus.

-Ei kyselyjä, ei selvennyksiä, ei keskustelua kasvokkain. Vain loukkaantuneet Twitter-viestit. Vaikka olisi mitä mieltä itse asiasta, tämä oli todella tökeröä, Ihmemiehinen kirjoittaa.

Ihmemiehinen jatkaa:

– Olen sanonut jo vuosia, että jos herkimmin loukkaantuvat saavat määritellä sen mikä on hyväksyttyä, tulemme hyvin nopeasti kaikki elämään neuroottisessa ja vainoharhaisessa maailmassa, jota johtaa traumaperäinen reagointi.

https://twitter.com/ihmiehinen/status/1146693483702472704?ref_src=twsrc%5Etfw

SUOMEN UUTISET