Tšekin pääministeri Andrej Babiš pitää EU:n uusia maahanmuuttolinjauksia toimimattomina. Hän torjui EU:n aikeet pystyttää unionin sisälle yhteisiä vastaanottokeskuksia. Babišin mielestä EU:n tulisi keskittyä tiukempaan ulkorajojensa valvontaan. Tämän lisäksi unionin tulisi auttaa hädänalaisia ihmisiä heidän kotimaissaan.

– Emme voi vastaanottaa planeetan kaikkia maahanmuuttajia, Babiš kertoi. Asiasta kertoi Financial Times.

Hänen mukaansa EU-alueen vastaanottokeskukset johtavat uusiin ongelmiin. Hän mietti mihin pakolaiset lopulta asutetaan, ja kuka heille myöntää turvapaikan, jos keskus toimii EU:n alaisena.

– Meidän tulee antaa selkeä viesti, että se on loppu nyt, Babiš viittasi Välimeren ylitse tapahtuvaan ihmissalakuljetukseen.

Babišin mielestä EU:n tulee solmia pohjoisafrikkalaisen maan kanssa samanlainen palautussopimus kuin Turkinkin kanssa.

EU:n suunnitelmiin kuuluu myös perustaa erillisiä maihinnousukeskuksia Afrikan puolelle Välimerestä pelastetuille ihmisille. Afrikan maat ovat olleet haluttomia keskusten perustamiseen.

Monen vaihteen Euroopalle pyyhkeitä

Babiš otti kantaa myös euroalueen uudistussuunnitelmiin. Babišin mielestä niin sanottu monen vaihteen Eurooppa (engl: ”multi-speed Europe”) ei toimi, koska eri EU-maiden vauhtia voi mitata monella tavalla.

Hän pitää eurojäsenyyttä huonona mittarina. Babiš toi oman maansa esimerkinomaisesti esille. Hän mietti, että jos toiseen vaihteen kriteerinä pidetään valtion velkaisuutta, budjettitasapainoa tai talouskasvua, Tšekki olisi kärkimaiden joukossa.

Henri Alakylä